När jag gick på högstadiet drömde jag om att bli rockstjärna. I pojkrummet, där väggarna var täckta med bilder av olika brittiska band och Baywatch-brudar, spenderade jag otaliga timmar med att fantisera om vilt festande, sönderslagna hotellrum och slagsmål med kändisfotografer. På gitarren hamrade jag fram egenkomponerade låtar med de fyra ackorden som jag behärskade (och som fortfarande är de enda som jag använder).

Med tanke på mina karriärsplaner och intressen så borde jag kanske valt den estetiska linjen när det var dags för gymnasieval. Så blev det dock inte. På estet gick det ju bara massa hippies med tvivelaktig hygien och begagnade kläder. Dessutom var framtidsutsikterna inom rockstjärnebranschen inte särskilt goda. Av någon outgrundlig anledning valde jag istället el-programmet, men efter en halv dag där insåg att jag inte hade något som helst intresse av vad det nu är elektriker gör om dagarna.

Till slut hamnade jag på sam-ekonomi där jag blev en hippie som hängde med massa esteter och fick lära mig om debet och kredit, spansk grammatik, potenser och algebra.

Dagens tonåringar drömmer inte om att bli rockstjärnor. Istället är det annat som hägrar och därför är det egentligen inte så konstigt att SVD häromdagen skrev om en gymnasieskola vars estetlinje erbjuder inriktningarna ”Youtuber” och ”Influencer”. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är helt kokobello. Vi lever alltså i en tid där ungdomar kan utbilda sig till att bli youtubers! Alltså…hallå!?

Vad lär man sig då på en youtuber-utbildning?

Ingår det kurser i att dricka urin och smeta in sig i avföring - såsom alla barns älskling och förebild Jockiboi gjorde för att sticka ut som bloggare i början av sin karriär på sociala medier? Får man träna på att öppna Kinder-ägg med överdriven entusiasm som kvinnorna med bebisröst gör i de märkliga klippen som mina döttrar alltid lyckas klicka sig fram till?

Och vad gör ens en influencer förutom att vara allmänt snygg och visa upp massa gratisprylar? Frågorna är många men jag inser också att om mina fördomar skulle vara sanna så vore inte heller det särskilt konstigt. Sedan jag slutade gymnasiet har jag ju druckit kiss exakt lika många gånger som jag har räknat algebra vilket torde innebära att dessa kunskaper är lika värdefulla.

En närmare titt på innehållet i dessa program visar dessutom att de är som i stort sett vilken gymnasielinje som helst, fast roligare. Det är matte, svenska och SO kryddat med lite journalistik och entreprenörskap. Inte ens en youtuber slipper algebran alltså.

Till dig som nu är i färd med att göra ditt gymnasieval vill jag därför säga: Välj det du vill! Det är okej om du vill bli youtuber. De flesta esteter sköter förresten sin hygien på ett föredömligt sätt så lägg inte dina drömmar på hyllan av den anledningen. Och vem vet, en vacker dag kanske du till och med behöver räkna lite algebra.