I tv-serien som bygger på Stephen Kings universum i den fiktiva staden Castle Rock i delstaten Maine hittar jag en ny favoritkaraktär. Nej, det är inte Bill Skarsgårds mystiska rollfigur "The Kid" - en namnlös fånge som hittas fångad i en bur djupt nere i katakomberna under stadens fängelse "Shawshank State Penitentiary".

Det är i stället den nervösa fastighetsmäklaren Molly Strand (Melanie Lynskey) som åker runt i en gammal risig Volvo och köper lugnande tabletter av unga killar som har stulit pillren av sina mormödrar, samtidigt som hon håller skenet uppe och gör storvulna investeringar med pengar som hon inte har.

När detta händer i seriens första avsnitt har jag redan fastnat för den sköna stämningen som råder i Castle Rock. Det är en håla som, om den inte hade haft det vinstdrivna fängelset som blomstrande verksamhet, är farligt nära att bli en spökstad, och befolkas av idel udda typer.

Det tycks vila någon slags förbannelse över Castle Rock, där många invånare går dramatiska öden till mötes. Som till exempel den avgående fängelsedirektören, som tar livet av sig under spektakulära former ett par minuter in i första avsnittet. Det är tydligen han som har hållit den unge mannen i en bur - och nu när denne har hittats inleds en kedja av händelser som har kopplingar det förflutna.

"The Kid" själv har bara en sak att säga och det är "Henry Deaver". Namnet på en försvarsadvokat (spelas av André Holland) som nu återvänder till Castle Rock, staden som han lämnat bakom sig och där han är avskydd efter en händelse i hans barndom, för att åta sig fallet med den namnlösa fången.

Referenserna till Stephen Kings värld är många, men man behöver inte vara ett King-fan för att gilla den här knäppa och välspelade skräckserien som visas i HBO Nordic.