Hur påverkar det journalistiken och politiken, och hur ska det bemötas? Det var utgångspunkten för ett samtal i Visby i går, anordnat av liberala tankesmedjan Fores.
Anna-Lena Lodenius, journalist som skrivit mycket om rasism och högerpopulism, och Johanna Jönsson, migrations- och integrationstalesperson (C) påpekade att de förenklingar som dessa partier lever på gör sig bra i sociala medier.
Statsvetaren Jonas Hinnfors lyfte fram de så kallade traditionella mediernas del i detta. När de i ökad utsträckning talar om invandringen blir den till en viktig fråga i många väljares medvetande och partier som SD kan mobilisera.
Dessa iakttagelser är nog riktiga. Sociala medier är effektiva verktyg för att underhålla bubblor, diskussionsforum där man talar i huvudsak med folk vars åsikter man delar och tar del av värderingsburen information som man i grunden håller med om. Annat filtreras bort. Nyanser går förlorade, åsikter renodlas – ofta rent av radikaliseras.
Men det är inte hela förklaringen. De etablerade mediehusens uppträdande är lika viktigt om inte viktigare. Den journalistiska instinkten att presentera berättelser, söka efter trender, i kombination med minskade resurser på redaktionerna, större krav på snabbhet i rapporteringen samt anpassning till en fragmenterad nätmiljö (klickjakten), är en explosiv mix.
Problemet är inte förenkling i sig. För att begripliggöra måste man förenkla. Bakom en enkel presentation kan ligga hundratals studietimmar. Problemet är i stället sensationssuget, effekt- och konfliktsökandet.
Ett exempel: I veckan berättade Nyheterna i TV4 om en egenbeställd opinionsmätning. Så här presenteras den på hemsidan: "Under Almedalsveckan är integrationsfrågor ett stort debattämne, men nu visar en ny Novusmätning för TV4-Nyheterna att fler än åtta av tio svenskar tycker att politikerna inte tar invandringsfrågan på tillräckligt stort allvar."
Vad betyder "invandringsfrågan" och att den inte tas på allvar? Exakt vilken problem är det som åsyftas? Vilken åtgärd efterlyses? Jag ställde frågorna till TV4 på Twitter utan att få några svar.
Något annat var inte att vänta. Mina frågor var retoriska. TV4 har inga svar på detta eftersom frågan i opinionsmätningen utformades medvetet oprecist för att få ett visst svarsutfall. Oavsett vilka åsikter de svarande har i vilken fråga som helst som är kopplad till invandring kan de svara så som åtta av tio gjorde. Något kan de vara missnöjda med. Och redan själva frågan rymmer i sig en misstanke att politiker inte sköter sig som de borde.
Vips har en spännande berättelse och en konflikt presenterats. Politiker försöker svara mot väljarnas krav och diskutera integration (som hos Nyheterna är liktydigt med invandring). Men de folkvalda gör inte sitt jobb, väljarna är fortsatt missnöjda, viket journalisterna nu avslöjar.
Ingen har blivit ett dugg klokare i någon sakfråga och SD, som lever på den konstlade konflikten mellan "vanligt folk" och "eliten", har inkasserat utan att röra ett finger.
Så formas opinioner, med många små bitar av det här slaget, där de stora mediehusen fördummar och manipulerar i stället för att bilda och söka sanningen.