Men nu finns överskottet, vilket pockar på handling. Därmed är vårpropositionen som presenteras i dag intressant. Vilka reformer anser nu Anders Borg är möjliga?
Där akuta luckor behöver tätas skjuter regeringen till. Järnvägen får en injektion i form av 800 miljoner till underhåll. Annars är vårpropositionen mest en förannonsering om inriktningen i kommande höstbudget. Några av reformerna släpptes i går av alliansledarna på DN Debatt.
Den som förväntat sig några nya grepp på de svenska finanserna blir efter en genomläsning besviken. Förslagen är förväntade. Sedan visionen om arbetslinjen drogs upp inför valet 2006, har det mesta av regeringspolitiken handlat om dess uppfyllelse. Så även den här gången. Momsen på restaurang och catering ska sänkas, pensionärsskatten likaså och jobbskatteavdraget bli ett femte i ordningen.
Även om en slopad värnskatt inte anses politiskt görbart i höst, riktas ändå extra fokus på dem som i artikeln kallas TCO och Saco-grupperna: Alltså akademiker och personer med högre inkomster. Man flaggar för att gränsvärdet skall höjas för när statlig inkomstkatt slår till. I dag ligger den på 33 000 kronor i månaden.
Detta är bra. Svenskar tillhör dem som tjänar minst på högre studier inom OECD. För ett jämlikt samhälle krävs det att ungdomar också från studieovana hem ser nyttan med högre studier. Och då måste mer än bara bildning ligga i potten.
Bland de akademikergrupper i Sverige som tjänar minst är andelen kvinnor stor. Med en höjning av brytpunkten kommer de lärare, socionomer och sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig eller söka en chefspost, i mycket högre utsträckning se effekterna i plånboken.
”Det finns två sidor av varje mynt och den som säger att skattesänkningar är svaret på alla frågor har hamnat snett”, säger Håkan Juholt till TT. Det må vara sant. Men på frågan om en höjd gräns för statlig inkomstskatt kan bidra till ett mer jämlikt och mer jämställt samhälle borde han ge regeringen rätt.