Knausgårds kamp för tillvaron

Den längsta kön jag såg på bokmässan i Göteborg ringlade sig fram till Karl Ove Knausgård, den norske författaren som numera bor i Sverige, i Malmö närmare bestämt. Knausgårds självbiografi Min Kamp har väckt våldsam uppmärksamhet och orsakat häftig debatt i grannlandet Norge. Vad får man skriva? Hur mycket kan man lämna ut?

självbiografi2010-10-12 06:30

Min kamp fick i alla fall Norges stora litterära pris, Brageprisen, och den har sålt en kvarts miljon exemplar vid det här laget.

Knausgård själv ger ett stillsamt, precist intryck. Han verkar närmast saktmodig i sina kommentarer till kritiken.

Men i det han åstadkommit är drivkraften allt annat än saktmod. Det är ett självbiografiskt mastodontprojekt som kommer att landa på nästan tretusen sidor. Sex delar ska det bli och den sjätte delen kommer ut i Norge runt årsskiftet. Den första har nu kommit ut på svenska översatt av Rebecca Alsberg. Så vad är det? En norsk Norén med ännu en självbespeglande dagbok?

Början till det här projektet var total livsleda, har Knausgård berättat. Han hade då två lovordade romaner bakom sig, Ute av verden (1998) och En tid for alt (2004) men nu måste han hitta en annan väg att fortsätta. Knausgård hade fått barn och det innebar en massa nya saker – inte helt lätta att handskas med. Skrivprojektet skulle handla om honom själv, om hans eget liv och han föresatte sig att skriva tio sidor om dagen minst.

Läs hela Tita Nordlund-Hesslers recension i tisdagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om