Det vore kanske synd att säga att han fått en kanonstart, men det tror jag beror mer på hans medarbetare än på honom själv.

Jag vet inte hur det ser ut bakom kulisserna riktigt, men det borde pågå en febril verksamhet för att få fram skapligt verserade människor som inte bara säger Eh, Öh eller Va så fort de får en fråga riktad till sig.

Ett va kan jag förstå bara när någon normalt sett klok och eftersinnad person säger något mycket överraskande som exempelvis: Stockholmare är mycket klokare än lantisar.

Artikelbild

Målgörares kanske viktigaste mål.

Att reportern, som var halvvägs på väg att ta nästa fråga sa: Va, vad sa du nu? måste betraktas som ett tecken på stor sinnesnärvaro.

Det här måste producenterna få ordning på; Släpp inte fram dönickarna som knappt får fram en begriplig stavelse när de får frågan vad som står på agendan i dag då. Håhå, ska du på bröllop i dag, vad trevligt.

Ja, kanske det. Om de bara kan hålla sig skapligt nyktra, så kanske det blir trivsamt, men det brukar alltid gå överstyr förr eller senare och det lär det väl göra i kväll också.

Har ni aldrig hört den ständiga uppmaningen från Lisa ”Förbered er noga med en lapp på kylskåpsdörren” Syrén. Det här vill jag höra, den här sortens fråga vill jag ha. Inga taffliga låga ordvitsiga grepp där rubriken dribblar upp en på läktarna. Och det här kan jag tänka mig att prata om.

Artikelbild

| Oförglömliga bröder, men vad hette de på riktigt?

Om jag blev uppringd, vilket jag aldrig blir, så vill jag höra Bob Dylans ”Mississippi” och så vill jag ha fem frågor på raken. Kan jag dem allesammans så kan jag gå med på att jag kanske förtjänat ett presentkort. Inte annars. Och får jag en riktigt svår fråga, en helchansfråga, då vill jag också ha fem sekunder innan Anders Larsen plingar i någon stressande klocka.

Jag vill inte prata om väder. Allra helst inte när det är så statiskt som just nu.

Artikelbild

Torsten Braf, reporter på Eskilstuna-Kuriren.

Jag kan i stället tänka mig att bolla idéer om hur man naglar fast miljonpubliken, som radioprogrammet ännu har, i ett par decennier till. Och så vill jag höra Bob Dylan, jag upprepar det så det inte råder några oklarheter om den saken, men inte nedtonad efter två verser.

Kommer vi i kläm med önskelåten vill jag att de lokala radiostationerna väntar med sina så kallade nyheter till dess Dylan sjungit klart.

Artikelbild

Outstanding actor

Hur svårt kan det vara?

Exempel på frågor som är fullt godkända. Och dessutom helt befriade från vilseledande rubriker:

Artikelbild

Järnvägar, ska man kunna sådana frågor också?

Vad heter trana på latin? Vill du hellre ha domherrens latinska namn så går det förstås bra.

Vilken svensk anfallare räddade Sverige ur ett besvärligt 1-2 läge mot Rumänien i kvartsfinalen i fotbolls-VM I USA 1994? Och vad blev det nu för valör på medaljen som man vann, inte guld men…

Vad heter den inte helt välkände engelske författaren som var samtida med Shakespeare och som faktiskt dömdes för spioneri?

Vem betraktas som världens främste manlige sprinter och vilken idrott ger han sig i kast med nu?

Vad heter tonsättaren som ”lånade” ut melodin till Cornelis Vreeswijks "Brevet från kolonin"?

Vad heter regissören som debuterade med Duellanterna och slog igenom med "Alien" och "Blade runner".

Vilken skådespelare har vunnit flest Oscar av dem alla?

Vilken spårbredd tillämpar Statens Järnvägar?

Var finns världens för närvarande högsta byggnad? Vad heter den och hur hög är den?

Att bröderna Marx uppträdde under artistnamn vet alla, men vad heter Groucho, Chico, Harpo, Gummo och Zeppo egentligen?

När George Harrison inte fick till gitarrsolot på sin egen "While my guitar gently weeps" ringde han en god vän som fick rycka in. Vem ringde han?

Hur många meter är en nautisk mil och hur lång är en engelsk mil?