Sörmland rapportera om att moderata oppositionsrådet, Charlotte Prennfors, öppnade för ett eventuellt samarbete med SD. Robin Tannarp, distriktsordförande för MUF Sörmland, är bekymrad över uttalandet och menar det går stick i stäv med Moderaternas ideologi.

– Det handlar om värderingar. Sverigedemokraterna delar inte den värdegrund Moderaterna står bakom. Ett samarbete vore att kapitulera för ett parti med nazistiska rötter. Vi anser att det inte är värdigt Moderaterna och är oansvarigt. Moderaterna på nationell nivå har varit väldigt tydliga med att vi inte ska göra oss beroende av eller regera tillsammans med SD. Det vore märkligt om Vingåker väljer att frångå det.

Flera av hans medlemmar har reagerat på Charlotte Prennfors kommentarer.

– Många av dem, framförallt de nyare, är oroliga. Samtidigt undrar de vad hon egentligen menar. Hon är inte tydlig på om det är ett samarbete eller inte. Men jag kommer inte tolerera att Moderaterna i Vingåker inleder ett samarbete.

Även om han i nuläget inte vill spekulera i vad som kommer hända öppnar han upp för att avgå om en koalition mellan M och SD skulle genomföras.

– Jag kommer göra mitt yttersta för att ett sådant samarbete inte blir av. Men jag har svårt att vara företrädare för ett parti där man inleder för ett faktiskt samarbete med Sverigedemokraterna.

Robin Tannarp tror att ett samarbete skulle innebära att SD kommer kräva mer inflytande över politiken i Vingåker.

– De står redan bakom mycket av Moderaternas politik i kommunen. Men det är inte det som det handlar om. Det är värderingarna. Där tror jag att en hel del av våra väljare och i synnerhet medlemmarna oroar sig för den utveckling man ser i och med öppnandet.

Han tror också att ett samarbete skulle kunna innebära att M både förlorade och vann väljare.

– Man ska komma ihåg att många av SD:s väljare inte är nazister eller rasister. De har röstat på dem för att det finns ett missnöje mot den politik som förts. Där måste vi vara självkritiska och lyssna på vad våra väljare vill ha och vad vi ska prata om.

Robin Tannarp önskar att Moderaterna uppmärksammar ungdomsförbundets oro och avstår från allt samarbete med SD.

– Jag hoppas att det är en olycklig händelse och att Charlotte sätter ned foten, säger att det inte är något samarbete hon har pratat om och backar från det här.