Författaren Linn Åslund bodde i tonåren i Katrineholm och Vingåker och har de senaste åren varit facköversättare från engelska till svenska. Skrivit har hon gjort i många år och nu ska "Ester Tagg och Den flygande holländaren" landa hos barn i målgruppen 6-9 år.

Debutboken är ett riktigt äventyr som Linn Åslund kliver rakt in i. Ester Tagg lämnades till ett barnhem som mycket liten och vet inte vilka hennes föräldrar är. Nu ska hon fylla tio, vilket innebär att den giriga föreståndarinnan tant Stella mot betalning kan skicka Ester till barnarbete i strumpfabriken.

Men Ester Tagg har ett ess i rockärmen, eller rättare sagt en halv skattkarta i klänningsfickan. Det enda som hennes föräldrar lämnade efter sig var denna karta, med en bild av ett skepp. När hon läser i tidningen att piratskeppet Den flygande holländaren ska lägga till i Nödköping där barnhemmet ligger, då inser Ester Tagg att skeppet på kartan är identiskt med skeppet på bilden i tidningen.

Artikelbild

| Linn Åslund debuterar som barnboksförfattare med "Ester Tagg och den flygande holländaren". Linn Åslunds mormors mor hette Ester Tagg, så författaren har haft namnet med sig i många år.

Finns Ester Taggs föräldrar ombord? Ester rymmer från barnhemmet för att undersöka saken och hamnar på Den flygande holländaren. Där börjar ett äventyr och en skattjakt som förändrar hennes liv.

"Ester Tagg och Den flygande holländaren" är en riktigt spännande saga i klassisk stil. Men Linn Åslund ger sina karaktärer ett djup och låter de onda också ha goda sidor. Ester Taggs personlighet är inte riktigt utmejslad till att börja med, men med tiden växer hon till en flicka med stort mod. Inledningsvis känns det inte heller som om livet på barnhemmet har varit särskilt tufft, men i små glimtar under resans gång låter Ester Tagg oss ana att livet inte har varit en dans på rosor.

Att den fruktade piratkaptenen Beryll Stålhjärta, med träben och allt, samt hennes närmaste medarbetare Bess är kvinnor i den traditionellt supermanliga sjörövarvärlden är ingen grej alls i "Ester Tagg och Den flygande holländaren". Det är skönt, precis som Rebecka Helmerssons illustrationer är sköna. Barn- och ungdomslitteraturen exploderar vanligtvis i färger, men här är bilderna i svartvitt. Av någon anledning drar detta faktum ögonen till detaljerna och Rebecka Helmerssons härliga bilder av piraterna som är en vild mix av kön, ålder och stil. Text och bilder drar varandra genom berättelsen, vars slut får en att genast längta efter nästa bok i trilogin om Ester Tagg.