Den 4 maj invigs den stora Skulpturfestivalen, som utspelar sig både i de centrala delarna av Oxelösund och i Stjärnholms Skulpturpark. 40 konstnärer har antagits och skulpturerna går redan nu att spana in på arrangörens hemsida.

Ett av skälen till att de visas upp före vernissagen är att ortsbor ges möjlighet att adoptera skulpturerna under utställningsperioden. Den som adopterar en skulptur får som uppgift att berätta om den för andra och att se till att det är rent och snyggt runtomkring.

– Inom kort kan man önska skulptur via ett formulär och sedan sätter vi ihop grupper som bjuds in till förberedande träffar, säger Carl Wellander, projektledare för Skulpturfestivalen och aktiv i Stjärnholms Skulpturpark.

Artikelbild

Projektet är en del i den integrationssatsning som görs i samband med festivalen. I veckan blev det klart att Leader Sörmlandskusten går in med drygt en halv miljon kronor för att stötta just denna del.

– Vi vill skapa ett hållbart samhälle och då måste vi på alla sätt det går arbeta med integration. Nu syftar jag inte endast på nyanlända, utan det gäller att arbeta med all typ av utanförskap. Skulpturerna blir en plattform att samlas kring oavsett vilken bakgrund du har, säger Wellander.

Stödet från Leader används också till en rad andra projekt med samma fokus.

– Vi översätter hemsidan och all utställningsinformation till engelska, arabiska och tigrinja utöver svenska. Vi planerar att arrangera regelbundna guidningar och även en workshop för utlandsfödda utbildade konstnärer för att informera om konstnärsyrket i Sverige. Dessutom sjösätter vi ett mentorskap mellan konstnärer som precis flyttat hit och de som redan är etablerade, säger Carl Wellander.

Artikelbild

Även om stödet från Leader Sörmlandskusten är välkommet, återstår en hel del finansieringsnötter att knäcka.

– Bland annat för att finansiera tågtransporterna med veteranjärnvägen från centrum ut till skulpturparken under vernissagedagen. Det blir ohållbart om alla ska ta bilen. Vi vill att festivalens hållbarhetstema ska genomsyra alla delar, säger projektledaren.