Väskorna sticker ut genom en innovativ designidé. Med en dragkedja sitter innerväskan fast i ett väskskal. Innehållet kan därmed enkelt flyttas mellan de fem olika väskmodellerna. Tanken är att det ska bli lätt att hålla koll på nycklar, plånbok och mobil. Väskorna tillverkas i läder och mocka.

– Idén föddes när jag stod på banken för att hämta ut en betalningsavi bara för att inse att min legitimation låg i en annan väska. Jag tänkte att fler måste brottas med denna problematik och jag ville skapa en lösning på mitt sätt, säger Nadia Söderlund.

Hon började rita på ett koncept. Men skisserna blev liggande ett bra tag medan Nadia Söderlund jobbade på Akademibokhandeln för att få ihop pengar till företaget. Månader blev till år och drömmen om att starta eget kom allt längre bort. Frustrationen växte tills hon en dag bestämde sig för att det var dags att våga satsa fullt ut. Samma vecka som hon slutade på trygghetsjobbet började hon Business school på Munktell science park.

Artikelbild

Sätt ner innerväskan i ett den nya väskan och fäst med dragkedjan. Sedan är den färdig att använda.

– Själva processen med att starta företag har varit riktigt tuff. Rolig, energigivande och underbar men också väldigt tuff, konstaterar Nadia Söderlund.

Någonting som jag trodde skulle vara klart på en månad tog istället ett år. Men till slut kom den perfekta prototypen.

Arbetet med att skapa en prototyp på väskan tog sin början, men att få ihop pengar för detta blev svårt. Bankerna sa nej på grund av hennes unga ålder och bristfälliga erfarenhet. Så det blev sparpengar som fick finansiera verksamheten och stressen när tillverkningen av prototypen blev fel och drog ut på tiden var stor.

– Någonting som jag trodde skulle vara klart på en månad tog istället ett år. Men till slut kom den perfekta prototypen. Innehållet kändes smidigt, facken satt där de skulle och den funkade perfekt till alla ytterväskorna. Då gick jag till Almi för att söka lån, säger Nadia Söderlund.

Artikelbild

Lyft därefter ut innehållet ur skalväskan och välj ett nytt väskskal. Det finns fem olika skal att välja på.

Almi vågade satsa på hennes innovativa idé och produktionen kunde på allvar komma igång. Väskorna tillverkas i Kina, i en stad drygt två timmar från Hong Kong. För Nadia var det viktigt att välja en fabrik med bra förhållanden så tillsammans med sambon åkte hon till landet i öst för att välja samarbetspartner. Samtidigt som väskorna tillverkades fanns det mycket att fixa på hemmaplan, med webbshop, marknadsföring och logistikfrågor. Lanseringsdatumet var satt till nionde maj och försäljningen är nu igång.

– När telefonsamtalet från tullen kom som berättade att fem pallar väntade vid hamnen i Göteborg svämmande känslorna över. Jag har alltid velat ha mitt eget företag för att skapa mitt eget drömjobb. Med skapande, mode och flexibla arbetstider. Nu hade jag gjort det, säger Nadia Söderlund.

Artikelbild

2 väskor, samma innehåll. Lossa inneväskan som är fäst med en dragkedja.

Eskilstuna har enligt Nadia varit en bra stad att starta företag i och hon har fått mycket hjälp under resans gång. För att få ekonomin att gå ihop under uppstartsfasen jobbar hon extra på Indiska. Samtidigt har hon en vision om att bygga ett modehus och att göra succé med Salcan internationellt. Med fokus på innovation och smart mode.