Snoppmätning har väl alla människor hört talas om. Men snippmätning? I lördags var det vernissage för utställningen "Ord ljud kön" med konstnären Carolina Falkholt. Utställningen domineras av en väggmålning som är sex meter hög och åtta meter bred och föreställer ett vidöppet sköte.

Det fick Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson att posta följande inlägg på Facebook och tagga sin kommunalrådskollega Urban Granström (S) i Nyköping:

"Hej Urban Granström. Jag ber om ursäkt att jag stör. Det är en ny utställning på konstmuseet i Eskilstuna. Jag ville bara säga att vår snippa är större än er snippa;-)

Artikelbild

Urban Granström (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Vänligen/ Jimmy"

Bakgrunden till Jimmy Janssons inlägg är att 2014 gjorde Carolina Falkholt en väggmålning med en snippa som motiv i en nybyggd kommunal högstadieskola i Nyköping. Det fick företrädare för kommunen att få moralpanik och helt enkelt bygga en ny vägg över målningen. Tilltaget resulterade i en av 2014 års stora kulturskandaler i Sverige. Numera är målningen framtagen, sedan eleverna vid skolan sagt att de vill ha den.

Jimmy Jansson har ännu inte fått något svar från Urban Granström.

‒Nej, jag har inte sett något än. Det beror kanske på att han kanske inte tyckte det var roligt. Han kanske har fått nog av snippor, säger Jimmy Jansson till Eskilstuna-Kuriren.

Artikelbild

Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Är ni kompisar annars?

‒Ja, vi är ju partikamrater. Men det är alltid lite konkurrens, sund konkurrens.

Artikelbild

Här är väggmålning "Övermålning" som Falkholt gjorde 2014 i Nyköping. Den är tolv kvadratmeter.

Varför postade du inlägget till Urban Granström?

‒Du vet ju vilken debatt som har varit i Nyköping tidigare, med deras snippstory. Och på något sätt blir det ju lite roligt när Eskilstuna har fått sin egen snippa eftersom vi på något sätt konkurrerar om vad som drar med våra kommuner. Vi är ju störst, men Nyköping har ju länsstyrelsen, landstinget och regionförbundet. Då tänkte jag "att vi har i alla fall större snippa än ni". Det är bara humor, säger Jimmy Jansson.

Artikelbild

Carolina Falkholt och målningen i Eskilstuna konstmuseum som ingår i utställning "Ord ljud kön" som är 48 kvadratmeter.

Vad tycker du själv om Carolina Falkholts målning?

‒Jag tycke det var fina färger, men nog blir man lite generad. Det tillhör inte vardagligheterna att man ser ett skrev så där.

Vad tycker du om att Carolina Falkholts väggmålning i Eskilstuna ska målas över efter att utställningen är avslutad den 23 april?

‒Jag har ingen synpunkt på det. Rent praktiskt kan jag tycka att det synd för att det är mycket arbete nerlagt på den. Men den är ju väldigt stor och kan ju kanske uppfattas som stötande av vissa, så vart skulle man ha den? Jag gör ingen värdering av det där.