Vi har kommit till Hyndevadsstrand, strax utanför Skogstorp i Eskilstuna. Tidigare fanns här bara sommarstugor men allt fler har byggt om eller byggt ut för att få året-runt-standard på sina hus. Marie köpte sitt ställe för 27 år sedan.

– Det var läget som jag föll för, att det ligger så nära ån. Huset var bara en liten platt låda med brun fjällpanel och jag var den första som bosatte sig permanent här. Det kunde kännas rätt ensamt under mörka vinterkvällar.

Tomten är liten men den välplanerade trädgården rymmer många spännande växter. Från vägen syns knappt huset på grund av alla buskar. träd och blommor. Men ett gult torn sticker upp i grönskan och visar att man kommit hem till Marie och sambon Benny Johansson.

Artikelbild

Syrenhortensian är ett par meter hög och blommar för fullt.

En vit klätterros, Icebergi, välkomnar vid grinden. Den växer i en båge och bildar en lummig portal in till trädgården. Strax intill faller ögonen på en enorm syrenhortensia, översållad med vitrosa blommor och längs med grusgången svämmar rabatten över av brunröda chokladblommor. Ja, det doftar faktiskt lite choklad när man smular ett blad i handen.

– Blomperioden har varit lång i år och rosorna har verkligen älskat den varma sommaren. Vi har det bra som kan vattna med vatten från ån och det har verkligen behövts, varenda dag.

Marie konstaterar att blomtiden snart kan vara över, för en nattfrost brukar ta de flesta blommorna.

– Men jag gillar att göra höst i trädgården, plantera ljung i krukorna och ta bort det som har vissnat. Men inte före 1 oktober, det är mitt datum när hösten inträder. Då åker strumporna på också. Innan dess går jag alltid barfota i skorna.

Artikelbild

Zeverin är två år och en blandning av ragdoll och burma. – Han är mycket bortskämd men otroligt kelsjuk. Det är svårt att åka bort och lämna honom till någon annan. Men det är inget riktigt hem utan en katt.

Den bruna lilla sommarstugan behövde mycket renovering för att bli vinterbonad. Marie har gjort det mesta själv – snickrat, förberett för vintervatten, lagt ner slangar i marken, målat och mycket mera.

– Allt som jag har kunnat har jag gjort själv. Jag var ju tvungen eftersom jag bodde ensam. När jag träffade Benny för 17 år sedan var huset klart utvändigt, men Benny byggde klart tornet inuti. Han har också rivit en mindre byggnad och byggt en ny där vi har tvättstuga, spa och snickarbod. Tack vare Benny kunde jag släppa de stora projekten och äntligen få ägna mig åt trädgården och de enklare jobben.

Artikelbild

Ån flyter stilla förbi Marie Santessons hus. I sluttningen ner mot stranden växer olika sorters rosor och många andra blommor.

Från glasverandan syns ån sakta flyta förbi. På andra sidan ligger nybyggda villor blandat med enklare stugor. En trapp leder nedför slänten och tomten avslutas med en brygga. I sluttningen växer vita flox, rosenbuskar, ulleterneller, brudslöja, syrenbuddleja, pärlbuske, lavendel och buxbom.

Den minimala gräsmattan är perfekt, tät som den finaste golfgreenen. Nere vid stranden står en pil, som Marie formklippt för att den inte ska bli för stor, samt ett silverpäronträd som också kallas för Europas olivträd. Två dekorativa gräs, glansmiskantus och jättetåtel, skärmar av mot bryggan där också ett par ormbunkar breder ut sig över trätrallen.

Artikelbild

I tornet ska det bli bibliotek. Än så länge finns bara två sköna fåtöljer att vila i och titta på utsikten över trädgården från.

Här måste det vara skönt att ligga och bara slappa, ta ett dopp eller kanske åka ut en tur med båten. Eller?

– Jag önskar att det kunde vara så, att jag kunde ta en bok, sätta mig ned och bara njuta. Men det går inte, jag sitter sällan still. Det finns alltid något att göra i trädgården och i sommar har vi målat huset. När det var som varmast blev det i alla fall några dopp. Det var 26 grader både i luften och i vattnet – som att bada i ett badkar.

Artikelbild

Den vita höstanemonen är en annan av Maries favoriter.

Strax nedanför verandan finns en sittgrupp för två. Vinrankan bakom bildar en mysig hörna där man kan sitta och plocka vindruvor som växer ovanför huvudet. Marie och Benny kallar myshörnan för "gropen".

– Det ser mysigt ut men det blir aldrig att vi sitter där. Sätter jag mig ner ser jag alltid någon ros som behöver klippas eller några vissna blad som måste plockas bort.

Artikelbild

En av Maries favoritväxter heter körsbärsbenved, ett litet träd med små röda blommor som slår ut till ett litet paraply.

Hyndevadsstrand är ett paradis på sommaren, men hur är det på vintern?

– Många tror att det inte är kul att bo här när det är kallt och snö, men det är helt fel. Det är lika fantastiskt då, fast på annat sätt, det händer alltid något. Det är vackert med snö på växterna, skönt med tystnaden och stjärnhimlen är fantastisk.