Denna dag är det lugnt på det lokala mejeriet i Hälleforsnäs. Men till helgen väntas en anstormning av kunder. På lördagen är det Hälleforsnäs bruksmarknad och på söndag deltar Jürss mejeri i Aptitrundan.

– Aptitrundan är en rolig dag. Det är kul att visa upp mångfalden i Sörmland. Dagen ger oss en möjlighet att träffa konsumenter på ett väldigt trevligt sätt. Då kan de komma som kanske inte hinner komma på vardagar, säger Kerstin Jürss.

För hennes och maken Claes mejeri är Aptitrundan också en viktig dag både ekonomiskt och ur marknadsföringssyfte.

Artikelbild

En tjuvkik in i det bergrum där Jürss mejeri ska lagra en del av sina ostar. Detta är korridoren i bergrummet.

– Vi märker att många har varit med på dagen tidigare. Kunderna tar till vara på Aptitrundan rätt mycket på det sätt som vi vill att man ska göra. En del åker till olika delar av Sörmland olika år. Många åker till flera ställen, säger Kerstin Jürss.

Själva är de kända bland annat för sin Sörmlands ädel, Big Ben, som är en hårdost som väger 25 kilo men man kan köpa mindre bitar av, och nu senast för att de gör mozzarella. Ostarna görs på ekologisk lokalproducerad mjölk.

Nästa nyhet hos Jürss är att de snart är klara med att ställa i ordning ett bergrum till ostlagring på bruksområdet. Bergrummet byggdes för att användas som skyddsrum.

I år är Aptitrundan, som firar åtta år, rekordstor med fler besöksmål än tidigare, 60 stycken. Under rundan kan man besöka lokala matproducenter, kaféer, restauranger, musterier och trädgårdscenter.

Artikelbild

Kerstin och Claes Jürss mejeri är ett av besöksmålen på Aptitrundan.

Nytt för i år är att en del producenter öppnar redan på lördagen, somliga med specialarrangemang, varav en del måste bokas i förväg.

– Det har funnits en idé i många år om att öka ut och ha öppet på lördagen. Många besökare som reser runt hinner inte med alla ställen på en dag. Det här är ett sätt att närma sig besökarnas önskemål, säger Rocco Gustafsson, projektledare för Aptitrundan.

På söndagen håller alla deltagande producenter och kaféer/restauranger öppet klockan 10-16.

Det är Sörmlands matkluster i samarbete med Stolt mat i Sörmland och länets kommuner som arrangerar dagen.

– För den matglade är det en fantastisk helg, säger Rocco Gustafsson.

Se alla besöksmål på Aptitrundan: http://matkluster.se/matguide/aptitrundan/