Strängnäs kommun var en av många kommuner som närvarade vid en konferens med Mona Sahlin om samordning mot extremism i Eskilstuna den 9 september.
På måndagseftermiddagen fick Strängnäs besök av två av hennes kollegor inom myndigheten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Daniel Norlander och Bettan Byvald träffade Strängnäs kommunledning, men även representanter för Trosa och Gnestas kommuner. Syftet var att hjälpa kommunerna att komma längre i sitt arbete med att förebygga extremism, framför allt genom att dela med sig av erfarenheter.
– Det är stor skillnad mellan olika kommuner i Sverige. Vissa har kommit längre i sitt arbete. Det vi vill är att de kommuner som inte har kommit så långt ska lära sig av dem Vi ska ta det som har fungerat bra och placera det hos de andra kommunerna, säger Daniel Norlander.
Har terrorattentaten i Frankrike påverkat ert arbete?
– Det är klart att omvärlden påverkar så att det blir mer aktuellt att jobba förebyggande. Men det konkreta och praktiska arbetet är det samma, för mig är det lika aktuellt förra veckan som det är nu, säger han.
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att Strängnäs kommun ska ha en början till en handlingsplan mot extremism till årsskiftet.
– Det ska vara klart så fort som möjligt men hellre bra än forcerat. Vi vill göra rätt från början, säger han.
Tidigare har säkerhetschefen och chefen för socialkontoret hanterat frågorna om extremism i Strängnäs, men inom kort ska en mer regelrätt samordnare utses.
– Det ska bli en person som jobbar med de här frågorna, kanske inte enbart men som har ansvaret, säger Jacob Högfeldt (M).
Det är något som Daniel Norlander tycker är viktigt.
– Alla kommuner ska ha någon som känner ett ansvar i frågan, att vi har en kontaktperson i varje kommun. Det ska finnas en person som driver frågan om extremism. Sen ska frågan in i de normala strukturerna men när den är ny är det viktigt att det finns någon som uppdaterar sig om vad som sker nationellt, säger han.