Badhusens kameraövervakning ska granskas

I oktober ska länsstyrelsen kontrollera hur badanläggningarna i Sörmland sköter sin kameraövervakning.– Intresset för den personliga integriteten gör sig starkt gällande där, säger Emilia Sjödahl på länsstyrelsen.

Sörmland2016-09-28 14:36

För att få kameraövervaka platser dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd från länsstyrelsen. Tillstånd ges om intresset av övervakning är starkare än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. För att säkerställa att inte den personliga integriteten kränks har länsstyrelsen tillsynsansvar över hur övervakningen sköts.

– Varje år brukar vi fokusera på en viss typ av verksamhet och i år gäller det kameraövervakning av badanläggningar, säger Emilia Sjödahl på länsstyrelsen i Sörmland.

Med tanke på att besökarna vid badhusen är lättklädda väger integritetsaspekten särskilt tung.

Dock är det bara en enda badanläggning i Sörmland som har tillstånd för att kameraövervaka badgästerna.

– Länsstyrelsen har meddelat tillstånd för Vattenpalatset i Eskilstuna, som ju har stängt, och för Duveholmsbadet i Katrineholm. Det finns också en ansökan om tillstånd till kameraövervakning gällande Ramdalens sportcenter men där har vi inte fattat något beslut än, säger Emilia Sjödahl.

Det nya Munktellbadet i Eskilstuna har enligt Sjödahl inte tillstånd till kameraövervakning.

Tillsynen av baden äger rum under perioden 3-14 oktober. Det som kontrolleras är bland annat att ingen övervakning bedrivs utan tillstånd. Där tillstånd finns granskas om övervakningen sker enligt de regler som gäller och att inspelat material hanteras på rätt sätt.

Om brister upptäcks vid tillsynen kan länsstyrelsen besluta om förelägganden som eventuellt förenas med viten om böter.

– Vid tidigare tillsyner har vi till exempel upptäckt att den som bedriver kameraövervakning inte upplyser om kameraövervakning genom tydlig skyltning eller att kameraövervakning bedrivs utan tillstånd. Men vad jag känner till har vi inte meddelat något vitesföreläggande, säger Emilia Sjödahl.

Den vanligaste åtgärden när en brist upptäcks är att verksamhetsutövaren rättar till felet på plats. Då handlar det om att sätta upp skylt alternativt montera ner en kamera som det inte finns tillstånd för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om