1. Vård- och omsorgssektorn toppar den svarta listan över anmälda arbetssjukdomar. I fjol anmäldes 177 fall, åtta per 1 000 förvärvsarbetande, i Sörmland.
Inte i någon annan sektor är det så vanligt med mobbning, stress och dålig organisatorisk arbetsmiljö. Majoriteten av de drabbade är kvinnor.
2. På svarta listans andra plats kommer tillverknings- och utvinningssektorn, inklusive energi och miljö.
I fjol anmäldes 84 arbetssjukdomar inom den sörmländska delen av denna sektor till Försäkringskassan. I de flesta fallen, fem per 1 000 förvärvsarbetande eller egenföretagare, var de drabbade män som blivit sjuka till följd av fysisk förslitning.
3. Du som arbetar inom utbildningssektorn i Sörmland befinner dig i den tredje största riskzonen för arbetssjukdomar.
Under 2015 anmäldes 58 jobbrelaterade sjukdomar hos arbetstagare vid länets skolor och andra offentliga och privata utbildningsinstitutioner.
Det motsvarar fyra anställda per 1 000, som företrädesvis är kvinnor.
4. Den fjärde största risksektorn för arbetssjukdom i länet är offentlig förvaltning.
Fjolårets anmälningsstatistik från Arbetsmiljöverket noterar 37 sjukdomsfall som misstänks ha orsakats bland annat av den psykosociala arbetsmiljön inom denna sektor.
Anmälningarna motsvarar sex per 1 000 anställda. Mer än hälften är kvinnor.
Totalt anmäldes 458 arbetssjukdomar i Sörmland i fjol. Antalet motsvarar en ökning med drygt 47 procent under de senaste fem åren.
302 av de anmälda arbetssjukdomarna drabbade kvinnor. Motsvarande för män var 156.
En hög andel av sjukdomarna hos kvinnor misstänks ha orsaker i mobbning, särbehandling och organisatoriska brister på arbetsplatsen.
Högst andel arbetssjukdomar bland kvinnor noterades i fjol i Nyköpings kommun: tio per 1 000 förvärvsarbetande.