Efterlyser en MO med hård nypa

Mobbas du på jobbet utan att arbetsgivaren agerar, är det bättre att fly än illa fäkta.– Byt jobb kvickt.

Sörmland2016-07-28 05:30

Det rådet ger Stefan Blomberg, psykolog vid arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Där har han träffat och utrett många människor som utsatts svårt för mobbning och blivit sjuka därav.

Enligt Blomberg finns goda möjligheter att organisatoriskt förebygga mobbning, som han menar är ett arbetsmiljöproblem. Viktigt är också att på jobbet arbeta mycket med värdegrundsfrågor. Om mobbning ändå uppstår, måste den drabbade lyfta problemet för att få arbetsgivaren att agera både snabbt och kraftfullt.

– Tala om vad du utsätts för och vad du behöver för stöd och hjälp. Om mobbningen ändå fortsätter eller rentav blir värre, eller om du redan vet att arbetsgivaren inte kommer att ta tag i den, då bör du överväga att sluta. Det är för din hälsas skull.

Stefan Blomberg menar att det är ett systemfel som försvårar möjligheten att stoppa mobbningen och därmed förhindra dess konsekvenser. Principen på arbetsmarknaden är att parterna ska samverka.

Men om den ena parten inte följer principen blir det inga konsekvenser och arbetstagaren har ingenstans att vända sig. Blomberg efterlyser därför en mobbningsombudsman, en MO.

– Det skulle verkligen behövas en oberoende part som dels har kunskapen att utreda mobbning på arbetsplatsen, dels har mandatet att tillrättavisa företaget eller dra det inför domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om