Vad Àr det som fascinerar med svamp?
â Det vi plockar och Ă€ter Ă€r inte svampen. Den Ă€r vĂ€ldigt fina trĂ„dar och det vi ser Ă€r frukterna och spridningsorganen. Svamp finns i alla miljöer och utan den hade inte jorden existerat. Att man sedan kan Ă€ta en del av dem Ă€r ett plus och jag plockar gĂ€rna en del goda för att Ă€ta upp, annars sĂ„ Ă€r jag mera svampskĂ„dare.
Var kan man vÀnda sig om man Àr intresserad av svamp?
â HĂ€r i Katrineholm och VingĂ„kerstrakten finns det en svampklubb som heter Mandelriskan, det Ă€r ingen svampkurs utan vi trĂ€ffas och plockar och lĂ€r varandra. Den Ă€r öppen för alla som vill vara med.
Favoritsvamp?
â NĂ€r det gĂ€ller matsvamp sĂ„ Ă€r favoriterna mandelriska, sillkremlor, stenmurklor, champinjoner och blomkĂ„lssvamp. De har alla en smak som tilltalar mig, som du ser Ă€r inte kantarellerna med och det beror inte pĂ„ snobberi utan att jag inte tycker att de Ă€r sĂ„ vĂ€rst goda.
Du skriver böcker om svamp. Ăr det nĂ„got nytt pĂ„ gĂ„ng?
â Tre böcker och en bok pĂ„ cd har det blivit. Den senaste Ă€r en uppdatering av Tickboken 3. Denna gĂ„ng hade jag inte rĂ„d att göra en bok utan den finns att köpa pĂ„ cd-skiva. I denna har jag kunnat frossa i bilder pĂ„ svampar och den Ă€r inte gjord för att jag skall bli miljonĂ€r utan för att fĂ„ upp intresset till denna fantastiska svampgrupp.
â Efter varje bok har jag sagt till mig sjĂ€lv att nu rĂ€cker det med böcker, fĂ„r se om det stĂ€mmer denna gĂ„ng.
Finns det matsvamp att plocka i december till julbordet?
â I Ă„r ser det ut som om att det gĂ„r att hitta kantareller, men rĂ€tt som det Ă€r sĂ„ tĂ€cker snön dessa. BĂ€ttre Ă€r dĂ„ att leta efter vinterskivlingen som oftast vĂ€xer pĂ„ sĂ€lg. Den har en gul hatt, ljusa skivor och en mörk fot. Denna svamp kommer pĂ„ hösten, fryser till is nĂ€r det Ă€r minus, tinar upp och fortsĂ€tter vĂ€xa vid plusgrader och kan hittas till början av februari.