Få anlagda bränder klaras upp

Enligt statistiken är chansen liten att brandattentatet mot Statt klaras upp. År 2007 anmäldes 78 mordbränder i Sörmland. 13 ledde till åtal.

Sörmland2009-03-04 17:27

Statistik kan säga en hel del om hur många mordbränder som anmäls och hur många som går till åtal.

Det är betydligt svårare att utläsa vad som egentligen ligger bakom de olika ärendena. Vilken typ av förövare som gjort sig skyldig till brotten.

– Jag tror att man kan se en skillnad i uppklarningsprocenten om man tittar på enklare motivbilder och brott som ligger närmare ren skadegörelse. Bränder där kanske en ungdom är ute och strular och tänder på utan planering, säger Sven-Åke Lindgren, säger Sven-Åke Lindgren, professor och prodekan på sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet, vars institution planerar en större forskningsinsats runt anlagda bränder.

Enklare att lösa

Han menar att den typen av brott antagligen är enklare att lösa.

– Det är i alla fall min kvalificerade gissning.

Enligt Sven-Åke Lindgren finns det även två andra typer av gärningsmän. Klassiska pyro- mandåd och mer planlagda dåd som utförs på grund av exempelvis konkurrens mellan näringsidkare eller på grund av försäkringsbedrägerier. I båda fallen är planeringen ofta god vilket kan leda till att fallen är svårare att lösa.

– Något som också spelar in är vilka byggnader som är målet. Om det gäller små hus på landsbygden är det svårare att lösa fallen. Om det gäller hotell, som vid fallet i Eskilstuna, så finns det ofta övervakningskameror. Då kan man få en gärningsman på bild vilket kan leda till ett genombrott.

Någon exakt siffra på hur uppklarningsfrekvensen ser ut i de olika fallen vågar sig inte Sven-Åke Lindgren på.

Svårtolkad statistik

Under år 2007 anmäldes 78 mordbränder i Sörmland. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Men det finns en överrepresentation i statistiken när det gäller grova brott som mord och mordbränder. Det är ofta polisen skriver en anmälan om mordbrand eftersom man vill sätta igång en sådan utredning. Sedan kan det sluta med något helt annat, säger Leif Petersson som är statistiker hos Brå.

Han säger att det är ett problem eftersom Brå inte riktigt kan se hur många mordbränder det verkligen handlar om.

25 av de 78 anmälda brotten klarades upp, men bara i 14 fall hittades en misstänkt gärningsman. Och av de 14 fallen var det 13 som gick till åtal.

Ligger över rikssnittet

De övriga elva fallen, där ingen misstänkt hittats, beskrivs som uppklarade av flera olika anledningar.

– I fem fall har man inte lyckats styrka att ett brott begåtts, en person var under 15 år. Och så finns det fem fall där man inte riktigt vet varför utredningen lagts ner, säger Leif Petersson.

Om uppklarningsprocenten ligger på 17 procent i Sörmland, ligger den på tio i hela landet. Sörmland ligger alltså över rikssnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om