"Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, skall ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet".
Så låter ett av de nationella jämställdhetspolitiska mål, som kommunerna har att jobba efter. Och det är länsstyrelsen som ska verka för att målen får genomslagskraft i länet och stödja kommunernas arbete.
I en nyligen genomförd kartläggning av hur kommunerna jobbar med frågorna kring "mäns våld mot kvinnor" och "våld i nära relationer" noterar länsstyrelsen att dessa begrepp sällan definieras. Det är bara fyra kommuner som alls tar upp, nämner eller kopplar sitt arbete till den nationella jämställdhetspolitiken.
Men det finns en väl uppbyggd samverkansstruktur i länet och alla kommuner har tillgång till skyddat boende för alla målgrupper. Alla har också samarbete med en eller fler kvinnojourer. Skyddat boende för vuxna män finns däremot bara i en sörmländsk kommun.
Alla kommuner erbjuder någon form av stöd till våldsutsatta kvinnor, och de flesta även till våldsutsatta män och barn som upplevt våld. Däremot har endast fyra kommuner; Eskilstuna, Flen, Nyköping och Strängnäs, hjälp att komma med till våldsutövande män. Och det är lika få som arbetar tydligt preventivt med problemet våld i nära relationer. Ännu färre säger sig ha en individuell eller systematisk uppföljning av arbetet med vuxna våldsutsatta.
Största utmaningen i arbetet tycker de som jobbar med frågan ute i kommunerna är att ordna bostäder åt våldsutsatta kvinnor och barn.
Sju av länets nio kommuner, fyra kvinnojourer och två myndigheter; Polismyndigheten i Södermanlands län och Kriminalvården, deltog i länsstyrelsens kartläggning.