Sedan Folkhälsoinstitutet började mäta befolkningens alkoholvanor 2004 har andelen män 16-29 år som helt avstår alkohol, ökat med 12 procentenheter. Ökningen bland kvinnor i samma ålder är nio procentenheter. Därmed uppgår nykterismen i åldersgruppen, oavsett kön, till 19 procent.
– Det finns en bild av unga vuxna som att ”alla dricker”, men det är uppenbarligen inte så. En femtedel dricker inte alls, säger Pi Högberg, utredare på Folkhälsoinstitutet.
Nykteristandelen har alltså ökat under de senaste åren, men det har även den andel i samma åldersgrupp som dricker på ett riskabelt sätt. Nykterismen ökar sålunda samtidigt som superiet.
– Vi har sett att alkoholrelaterade skador fortfarande ökar samtidigt som befolkningen i stort dricker mindre. Allt fler i åldersgruppen 16-29 kommer in till sjukhus med alkoholskador. Uppenbarligen måste det vara så att en grupp har börjat dricka mer.
Vilka är det som dricker för mycket och varför?
– Det vet vi inte ännu. Men det kan vara personer som har haft en tidig alkoholdebut. Ju tidigare alkoholdebut, ju lägre ålder, desto större risk för alkoholskador som då också kommer tidigare, säger Pi Högberg.