Mats Björsell, utredare transporter och klimat vid Naturvårdsverket, har varit med i arbetet med regeringsrapporten Färdplan 2050. En redogörelse för hur Sverige ska bli klimatneutralt. Biogas är en länk i kedjan, men kanske inte den starkaste ur alla avseenden. Läckage av oförbrända gaser skulle förvandla en miljövänlig process till en miljöfara.
– Potentialen för biogasproduktionen är dålig, det går inte att producera hur mycket som helst. Råvaran i form av kasserade livsmedel, avloppsslam och slaktavfall är begränsad. Och när gödsel är råvara får vi troligen ett extra stort metangasläckage, även om det saknas forskning på området, säger han.
Regionförbundet Sörmland tillsammans med flera andra aktörer som Stockholm gas och Eon tog år 2012 fram en rapport om metangasläckage. Det kan ske på flera vis enligt rapporten, både tidigt i produktionsfasen i fel tank och sent i produktionsfasen om till exempel inte rötslammet tas om hand. Det kan också läcka när biogas blandas till fordonsgas och även gasrör kan läcka men troligen är läckagen i de fallen mindre än vid produktion.
Oförbränd metangas har cirka 25 gånger större påverkan på växthuseffekten än vad koldioxid har. Dessutom kan även lustgas bildas och läcka ut och det är 300 gånger så potent som koldioxid. Men i Sverige har ökad medvetenhet lett till att gasläckage vid produktion har minskat till i snitt under två procent.
Mats Björsell menar att biogas får bäst användning i mer slutna system. Att använda biogas till den vanliga personbilsflottan är allt annat än ett slutet system.
– Det är bättre att göra el och värme av gasen. Ska biogas användas i fordon så passar det bra i buss- eller lastbilsflottor där distributionen blir effektiv och billig. Att tanka personbilar är dyrt och ineffektivt. Om bara några procent av gasen läcker ut så kan hela miljövinsten raderas och i stället bidra till växthuseffekten, säger han.
Vilket bränsle menar du är framtidssäkrat?
– Etanol har oförtjänt kommit på skam. Det är enkelt och billigt och drivmedelsleverantörerna har satsat på det, det är framtidssäkrat.
Hur står sig etanol mot fordonsgas ur miljösynpunkt?
– Det är visserligen inte lika effektivt. Med etanol i stället för bensin så minskar utsläppen med 60–70 procent. Nyttan med biogas går att räkna fram på massor av olika vis, det är cirka 90 procent bättre än bensin. Har du en biogasbil så tanka gas så ofta det går men om vi ska satsa på det för den framtida personbilsflottan är som sagt inte självklart.
Vilket bränsle framhåller du?
– Jag har själv en etanolbil men nästa bil blir en laddhybrid. Jag hoppas på modeller med en eldrift plus etanol.
Men inte ens ren biogas, alltså biogas som inte har blandats med naturgas och blivit fordonsgas är helt klimatneutral. Ren biogas i tanken kan släppa ut så lite som mellan 8 och 25 gram koldioxid per kilometer.
– Hela vägen ner till noll utsläpp är väldigt svår att nå. Men små utsläpp kan kompenseras genom att binda upp koldioxid i svensk skog. Och med bioenergi i värmeverken kan man sedan skicka ner utsläppen i marken så att de inte hamnar i atmosfären, CCS kallas det.