– Det här kan bero på flera orsaker. Dels är det ett ökat trafikarbete i hela Sverige samtidigt som det blir fler och fler fordon på vägarna, med skador som följd. Det kan även vara att folk är mer medvetna om att man faktiskt kan få ersättning från Trafikverket, säger Elisabeth Halvarsson som är verksjurist på Trafikverket.
Om en skada har uppstått på person, fordon eller annan egendom, och det är en dålig väg eller vägarbete som är orsaken finns det möjlighet att få ersättning utbetald från Trafikverket. Detta gäller om skadan har inträffat på en väg som Trafikverket förvaltar och inte på en privat- eller kommunalt ägd väg.
Under ett år brukar Trafikverket få in över 3 000 skadeanmälningar och typen av skador varierar.
Det kan röra sig om alltifrån att staket eller brevlådor har förstörts i samband med snöröjning, att det finns gropar i vägen eller att bilen har blivit smutsig. Den vanligaste skadan som anmäls, och som nästan utgör hälften av alla anmälningar, gäller stenskott.
När på året skadorna inträffar är något som varierar, enligt Elisabeth Halvarsson och hon förklarar att det är inte bundet till någon speciell årstid.
– Det är ganska jämt fördelat över hela året. Vägarbeten eller växlande väder är orsaker som kan påverka att antalet anmälningar ökar, säger hon.
I Sörmland är Nyköping den kommun där flest anmälningar om ersättning har gjorts hittills under 2015. På ett år femdubblades antalet anmälningar och nästan samtliga inkom under februari och mars på samma väg.
Orsaken var ett vägarbete på väg 511 och anmälningarna gällde nästan uteslutande att bilister upplevde att deras bilar blivit nedsmutsade. Ingen av dessa anmälningar fick någon ersättning och enligt Elisabeth Halvarsson kan det vara svårt att faktiskt få någon ersättning utbetald.
– Möjligheten att få skadestånd är enligt gällande lagstiftning väldigt begränsad. Det är omständigheterna i det enskilda fallet som avgör om det blir ersättning eller inte, säger hon.
Ungefär tio procent av alla anmälningar som Trafikverket tar hand om får ersättning utbetald. Trots detta har summan av utbetald ersättning varit ovanligt hög under de senaste åren. I hela Sverige betalades 932 331 kronor ut under 2013. Under 2014 betalades hela 1 655 293 kronor ut.
– Att den utbetalade summan har ökat behöver inte bero på att fler har beviljats ersättning, säger Elisabeth Halvarsson.
Hon förklarar att ersättningen som betalas ut kan variera beroende på vad det är som har inträffat. Exempelvis betalades 23 110 kronor ut för sex ärenden i Sörmland under 2014. Hittills i år har fem ärenden fått ersättning utbetald men summan är endast 399 kronor. Detta kan bero på att skadorna inte varit så kritiska.
– Utbetalningen kan röra sig om allt från självrisken på 1 000 kronor eller en biltvätt för några hundra kronor till tiotusentals kronor. Är skadorna mer omfattande kan beloppet bli betydligt högre än så, säger Elisabeth Halvarsson.
För att vara säker på att få ut ersättning krävs det dock att det finns tydliga bevis och att det går att visa på att det faktiskt är Trafikverket som har orsakat skadan. Vid vägarbetsområden där skador brukar ske uppmanar i stället Trafikverket alla bilister att ta det försiktigt.