Hög andel ekologiska kor i länet

Den ekologiska djurproduktionen växer sig allt starkare. Så gott som vart femte svenskt nötkreatur är ekologiskt i dag och i Sörmland är mer än varannan ko i kalvuppfödningar omställd. Men omställningstakten skiljer sig mellan länen.

Sörmland2014-08-23 08:00

Antalet ekologiska djur i svensk produktion ökar. Sedan 2009 har det hänt en hel del bland flera djurslag. 19 procent av alla nötkreatur och 21 procent av våra får och lamm är ekologiska, enligt Jordbruksverket.

På de sörmländska gårdarna är nästan 30 procent av alla nötkreatur ekologiska, och det placerar länet på tredje plats i en jämförelse. Störst andel har Värmland med 38 procent, Blekinge har 30 procent lägre.

Mer än hälften av länets kor som används för uppfödning av kalvar har ställts om, men andelen ekologiska mjölkkor är något blygsammare 20 procent. Längst i ekologisk mjölkproduktion har Örebro och Uppsala kommit, där är var tredje mjölkgård miljövänlig.

Ekologiska får och lamm har Sörmland en något mindre andel av än genomsnittet i landet som ligger på 20 procent.

Niels Andresen på Jordbruksverket konstaterar att det ekologiska jordbruket fått ett bredare genomslag bland Sveriges bönder de senaste åren.

– Tidigare var det lite 68-folk och sådana som ställde om. Nu är det vanliga bönder. Det är inte lika ideologiskt utan rent affärsmässigt, säger han till Nyhetsbyrån Siren. Han förklarar de stora skillnaderna i omställningstakt mellan länen med att det är lättare för skogslän med traditionellt sett större andel djurhållning att ställa om till ekologisk produktion, jämfört med de sydsvenska områden där spannmålsproduktionen är större.

Däremot är fortfarande en väldigt liten andel svenska svinuppfödningar ekologiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om