– Hösten är en jättebra tid att söka eller byta jobb. Arbetsgivarna vill veta hur du kan bidra till just deras verksamhet. Våga ta kontakt och berätta, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, Ellinor Wassberg.
Enligt myndigheten är det stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken. Som vi tidigare berättat är civilingenjörer, speciallärare och IT-specialister exempel på yrken med högskolebakgrund som är hetast på arbetsmarknaden i höst. Men det finns också goda chanser till jobb med annan utbildningsnivå.
– Funderar man på att byta jobb kan det vara bra att passa på när läget fortfarande är bra. Det är alltid smart att tänka efter och ställa sig frågor som: är jag nöjd med den situation och de utvecklingsmöjligheter jag har nu eller är det dags att flytta vidare?
– Är man tillfreds med att vara där man är så är det också väldigt värdefullt, säger Ellinor Wassberg.
Många som gått yrkesgymnasium är eftertraktade på arbetsmarknaden. Det gäller bland annat elektriker, kockar, svetsare och undersköterskor.
Arbetsmarknadsanalytikern Ida Karlsson har flera tips till ungdomar som ska utbilda sig till ett yrke.
– Det är klart att man ska läsa något som intresserar en och som man tycker är kul, men det är också smart att titta på prognoser och ta in vilken arbetsmarknad man väntas möta när man är klar, säger hon och fortsätter:
– Investerar man i en utbildning så är det en god idé att läsa till något som efterfrågas.
Hon tipsar om att välja en utbildning som leder till ett tydligt yrke.
– Snickare, sjuksköterska eller elektriker tillhör den kategorin och där är också chansen god att få jobb, säger Ida Karlsson.
Gustav Särenborg tog studenten från elprogrammet förra sommaren och kom snabbt in på arbetsmarknaden. Efter att ha hjälpt till i sin pappas elfirma började han jobba som lärling på NJ Elinstallation för en dryg månad sedan.
– Det känns bra, även om det är tufft i början att stå på egna ben. Det finns säkert andra mer välbetalda jobb att ta men man får se det som en betald utbildning, säger Gustav Särenborg.
Under lärlingstiden trappas lönen upp stegvis och som elektriker tar det i regel fyra år innan man når full lön.
– När man väl är färdig så är det bra pengar och elmontör verkar vara ett kul jobb, säger Gustav Särenborg
Enligt Jörgen Fredriksson, företagsledare på NJ Elinstallation, ser också framtiden för elektriker ljus ut.
– Vi har fortfarande mycket kundförfrågningar och ser inte någon inbromsning inom elområdet. Det är helt enkelt svårt att hitta duktigt folk, säger han.
Joakim Serrander
joakim.serrander@ekuriren.se
016-156202