Det var när Evelina Husar pluggade på universitetet i Hamden i Conneticut som hon träffade Meredith Malloy. De spelade hockey tillsammans, vilket de gör nu med - i Lindens damlag.
När flyttade till Sverige för fyra år sedan spelade Evelina i Linköping. Att Evelina hade en flickvän som skulle flytta hit var det ingen som ifrågasatte.
– Jag behövde inte säga så mycket. Jag kände flera i laget personligen.
Även Meredith upplevde att deras kärlek bemöttes positivt så väl på isen som utanför.
Meredith som innan flytten var bosatt i Massachusetts, en delstat hon beskriver som relativt liberal och där samkönade äktenskap varit tillåtna sedan 2008, tycker att hbtq-personer bemöts ungefär likadant i Sverige som i USA.
– Just inom idrotten upplever jag inte att det är någon skillnad, men jag kanske har haft tur. Jag har läst i tidningar att inte alla bemöts så bra.
Evelina å sin sida anser att synen på hbtq-personer var mer konservativ i USA, men att skillnaden var mindre inom sporten.
Nu har de spelat tre säsonger i Linden och inte heller där har de upplevt någon form av diskriminering.
– Inte personligen, men jag tror att det är stor skillnad mellan dam- och herridrotten. Inom idrott överlag tror jag att det är svårare för manliga idrottare att komma ut, säger Evelina
Enligt Meredith borde idrotten arbeta för att bryta ner de stereotyper som finns om hur manliga idrottare ska vara.
– I USA har några manliga idrottare kommit ut som gay och de har blivit väl bemötta.
Att så få hbtq-personer vågar komma ut i Sverige förvånar varken Meredith eller Evelina.
– Det är synd, tycker jag. Om det finns en kultur som gör att man inte känner sig välkommen finns det en risk att man lämnar idrotten, säger Evelina.
Samtidigt finns det fall då idrotten kan fungera som en frizon.
– Om man har ett lag som stöttar en kanske det är det enda stället där man kan vara sig själv om man inte har det stödet från sin familj, på sin arbetsplats eller i skolan. Jag har själv spelat med ett par lesbiska tjejer som upplevde att idrotten var det enda ställe där de kunde vara öppna, säger Evelina.
Nyckeln till att fler ska känna välkomna inom idrotten är, enligt henne, att utbilda tränare och ledare i hbtq-frågor.
– Mycket handlar om jargong och uttryck. Man kanske inte menar något illa, men det är negativt att höra att man kallar varandra det ena och det andra.
Evelina och Meredith är överens om att idrotten har mycket att vinna på att vara inkluderande.
– Det är bra reklam för idrotten om den är ett ställe där alla får vara med och där man jobbar aktivt mot kränkningar, säger Evelina.