Isvin, bananglass och sniglar pÄ vÀxande Aptitrunda

Intresset för att delta pÄ Aptitrunda i Sörmland har fördubblats pÄ ett Är bland de lokala matproducenterna. Men varför Àr fiskavföring och bananglass en bra kombo?

Isvin tillverkas pÄ Blaxsta vingÄrd i Flen.

Isvin tillverkas pÄ Blaxsta vingÄrd i Flen.

Foto: Blaxsta vingÄrd

Sörmland2022-05-27 08:16

– De sörmlĂ€ndska bananerna i vĂ„r bananglass gödslas med fiskavföring. Det Ă€r fiskar och bananplantor i vĂ€xthuset – ett cirkulerande kretslopp. Med andra ord sĂ„ Ă€r det inget som lĂ€mnar vĂ€xthuset eller tillsĂ€tts i produktionen, sĂ€ger Claes Lundblad, pĂ„ Grinda GĂ„rdsglass i Malmköping.

Chokladkross och sörmlÀndska bananer i Grinda GÄrdsglass i Malmköping.
Chokladkross och sörmlÀndska bananer i Grinda GÄrdsglass i Malmköping.

Aptitrundan i Sörmland genomförs bĂ„de vĂ„r och höst.Till vĂ„rens upplaga vĂ€ntas runt 40 000 tusen besökare ger sig ut pĂ„ vĂ€garna sista helgen i maj.

– PĂ„ hösten Ă€r intresset alltid jĂ€ttestort. Men det Ă€r totalt 55 lokala bönder, odlare och kockar som deltar i vĂ„rens Aptitrunda, och i vanliga fall Ă€r det kanske hĂ€lften, sĂ€ger Rocco Gustafsson, projektledare hos arrangören Sörmlands Matkluster.

Rocco Gustafsson, optimistisk inför helgens matevenemang.
Rocco Gustafsson, optimistisk inför helgens matevenemang.

PÄ Blaxsta vingÄrd i Flen tillverkas mat och dryck av solens energi.

– Vi Ă€r den enda vingĂ„rden i hela Europa som har en solcellspark som ger 100 procent el till vinodlingen och vi har fĂ„tt guld i VM fyra gĂ„nger för vĂ„rt söta isvin, sĂ€ger vinodlaren Göran AmnegĂ„rd.

Hur tillverkar man isvin?

– NĂ„gon gĂ„ng i december nĂ€r vindruvorna skrumpnat ihop och det Ă€r sju minusgrader sĂ„ skördar vi. Fram till skörd sker det en kemisk reaktion i druvorna och nya aromer skapas som vanilj, honung och torkad aprikos.

Bland andra lite mer udda inslag pĂ„ Aptitrundan finns Ă€ven Lena Ångnell och Carina Van Steenbergen, som driver Sveriges första escargotsfarm (sniglar) utanför VingĂ„ker. 

Carina Van Steenbergen driver snigelfarm utanför VingÄker.
Carina Van Steenbergen driver snigelfarm utanför VingÄker.

Före detta stridspiloten och numera ekobonden Christer Nordquist har en landningsbana för helikopter pĂ„ sin gĂ„rd i NĂ€shulta utanför Eskilstuna. 

– Det Ă€r ett lantbruk med gĂ„rdskafĂ© och en restaurang, Ă€sch det Ă€r vĂ€l inget unikt med oss. Vi sĂ€ljer köttet som vi producerar hĂ€r pĂ„ gĂ„rden och har hĂ„llit igĂ„ng sedan 1244, och fortsĂ€tter nĂ„gra Ă„r till, sĂ€ger han.

PÄ Magdakullans gÄrd finns en landningsbana för helikoptrar.
PÄ Magdakullans gÄrd finns en landningsbana för helikoptrar.

Vilken gammal fastighet! 

– Det finns nĂ„got gammalt bevarat dokument frĂ„n det Ă„ret, frĂ„n Ă€garen som skĂ€nkte gĂ„rden till munkarna i Julita, för att fĂ„ lite frid i himmelen. SĂ„ det Ă€r roligt att gĂ„vobrevet finns kvar, sĂ€ger Christer Nordquist.

Intresset för nÀrodlad mat hos konsumenterna vÀxte sig starkare under pandemin och pÄ grund av coronarestriktionerna, tror Rocco Gustafsson.

– Aptitrundorna i nĂ€rtid lockade en mycket större publik Ă€n vanligt, kanske 30 procent mer. Det Ă€r nog en effekt av pandemin. DĂ„ man Ă€r utomhus sĂ„ behöver besökarna inte vara rĂ€dda för lika stor smittspridning och folksamling pĂ„ en liten yta, sĂ€ger han.

Utanför VingÄker finns Sveriges första escargotfarm.
Utanför VingÄker finns Sveriges första escargotfarm.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!