â De sörmlĂ€ndska bananerna i vĂ„r bananglass gödslas med fiskavföring. Det Ă€r fiskar och bananplantor i vĂ€xthuset â ett cirkulerande kretslopp. Med andra ord sĂ„ Ă€r det inget som lĂ€mnar vĂ€xthuset eller tillsĂ€tts i produktionen, sĂ€ger Claes Lundblad, pĂ„ Grinda GĂ„rdsglass i Malmköping.
Aptitrundan i Sörmland genomförs bÄde vÄr och höst.Till vÄrens upplaga vÀntas runt 40 000 tusen besökare ger sig ut pÄ vÀgarna sista helgen i maj.
â PĂ„ hösten Ă€r intresset alltid jĂ€ttestort. Men det Ă€r totalt 55 lokala bönder, odlare och kockar som deltar i vĂ„rens Aptitrunda, och i vanliga fall Ă€r det kanske hĂ€lften, sĂ€ger Rocco Gustafsson, projektledare hos arrangören Sörmlands Matkluster.
PÄ Blaxsta vingÄrd i Flen tillverkas mat och dryck av solens energi.
â Vi Ă€r den enda vingĂ„rden i hela Europa som har en solcellspark som ger 100 procent el till vinodlingen och vi har fĂ„tt guld i VM fyra gĂ„nger för vĂ„rt söta isvin, sĂ€ger vinodlaren Göran AmnegĂ„rd.
Hur tillverkar man isvin?
â NĂ„gon gĂ„ng i december nĂ€r vindruvorna skrumpnat ihop och det Ă€r sju minusgrader sĂ„ skördar vi. Fram till skörd sker det en kemisk reaktion i druvorna och nya aromer skapas som vanilj, honung och torkad aprikos.
Bland andra lite mer udda inslag pÄ Aptitrundan finns Àven Lena à ngnell och Carina Van Steenbergen, som driver Sveriges första escargotsfarm (sniglar) utanför VingÄker.
Före detta stridspiloten och numera ekobonden Christer Nordquist har en landningsbana för helikopter pÄ sin gÄrd i NÀshulta utanför Eskilstuna.
â Det Ă€r ett lantbruk med gĂ„rdskafĂ© och en restaurang, Ă€sch det Ă€r vĂ€l inget unikt med oss. Vi sĂ€ljer köttet som vi producerar hĂ€r pĂ„ gĂ„rden och har hĂ„llit igĂ„ng sedan 1244, och fortsĂ€tter nĂ„gra Ă„r till, sĂ€ger han.
Vilken gammal fastighet!
â Det finns nĂ„got gammalt bevarat dokument frĂ„n det Ă„ret, frĂ„n Ă€garen som skĂ€nkte gĂ„rden till munkarna i Julita, för att fĂ„ lite frid i himmelen. SĂ„ det Ă€r roligt att gĂ„vobrevet finns kvar, sĂ€ger Christer Nordquist.
Intresset för nÀrodlad mat hos konsumenterna vÀxte sig starkare under pandemin och pÄ grund av coronarestriktionerna, tror Rocco Gustafsson.
â Aptitrundorna i nĂ€rtid lockade en mycket större publik Ă€n vanligt, kanske 30 procent mer. Det Ă€r nog en effekt av pandemin. DĂ„ man Ă€r utomhus sĂ„ behöver besökarna inte vara rĂ€dda för lika stor smittspridning och folksamling pĂ„ en liten yta, sĂ€ger han.