Foto och rymden har intresserat Johan Klinthammar sedan barnsben. Nu kombinerar han det genom att hålla på med astrofotografering, alltså att fota galaxer, stjärnor, och ja, allt som finns i rymden.
För tolv år sedan köpte han sitt första teleskop och skådade ut i oändligheten. Och när Johan för fem år sedan köpte sin första riktiga kamera blev han snabbt fast för natt- och astrofotografering.
En del av det roliga ligger i utmaningen. Astrofotografering kräver mycket teknik, perfekta förhållanden, stort tålamod och varma kläder. För det är under vinterhalvåret det är tillräckligt mörkt. Förra vintern blev trots kompakt mörker bara fyra tillfällen till fotografering.
– Var det inte vädret så var månen framme och förstörde, eller atmosfären med dis och dimma.
Ändå bor Johan strategiskt till, på en gård utanför Forsa där det blir riktigt mörkt på kvällarna.
– Eldar i pannan gör jag bara dagtid eftersom röken från skorstenen förstör förutsättningarna. För själva tekniken att fota ut i rymden handlar ju om att man samlar in ljus, rymdens ljus, inte något annat ljus, berättar Johan.
Koll på vädret, månen och luftfuktigheten är en bra början. Sedan gäller det att veta när och vad som händer i rymden. Blir det ett fototillfälle gäller det att vara ute i god tid. Utrustningen måste ha samma temperatur som sin omgivning. Teleskopen och kameran ska kalibreras och programmeras på mängder av sätt.
– Ja, och sedan ska man få det att lira också.
Ett guideteleskop som styr det stora teleskopet har gjort hobbyn enklare – och varmare. Nu kan Johan sitta i sin uppvärmda bil och ha koll på, och styra utrustningen. Men viktigast, och dyrast, är stativet. I stativet sitter datorerna som styr allt.
– Allt är så exakt inställt. Kameran ska följa stjärnhimlen som rör sig otroligt sakta. Men när man förstorar det 125 gånger går det inte så sakta längre. Och så är det är viktigt att allt är torrt, jag har en hårfön i utrustningsväskan också.
När vädret är perfekt, sikten klar och utrustningen riggad är det bara att fotografera – det finns mer än 40 000 objekt att knappa in. Det handlar om extrema slutartider på allt mellan 30 sekunder och tio minuter.
– Galaxer är roligast att fotografera för där kan man samla in flera timmar av exponering. Det krävs många bilder för att samla in tillräckligt med ljus för en bra bild.
Han tar också bilder med lock på teleskopet, för att få fram det svarta i bilden. Ett dataprogram lägger ihop alla bilder med varandra och ger en jättefil som Johan sedan bildbehandlar.
Johan som är fotograf med eget företag håller också på med beställningsfoto som porträtt, bröllop, djur och natur.
– Det kreativa lockar mig. Jag kan jobba hårt för att få bra bilder. Men astrofotograferingen är roligast. Det ligger oerhört mycket jobb bakom en bra bild.
– Det är så häftigt när man ser resultatet. Bilder på något som är hundra miljoner ljusår bort...
Vill du se fler av Johans bilder? Kolla in hemsidan www.jfkfoto.se