Larm om vanvård på grisfarmar

Organisationen Djurrättsalliansen uppger att de polisanmält flera grisgårdar i Sörmland för brott mot djurskyddslagen. Bland annat två gårdar som tillhör Lars Hultström, bosatt i Flodafors, ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meats och styrelseledamot på HK Scan och Svenska djurhälsovården.

Sörmland2009-11-24 20:45

– Det var extremt mycket döda djur på Lars Hultströms gård, säger Lena Lindström som är talesperson för Djurrättsalliansens griskampanj.

Under två års tid har Djurrättsalliansens researchteam åkt runt till och besökt ett hundratal grisgårdar i landet. Besöken har dokumenterats genom uppförda protokoll samt bild- och filmupptagning.

– Det är en tiondel av alla grisfarmar i Sverige, säger Lena Lindström.

Många farmar besökta

Organisationen menar att vanvården på svenska grisfarmar är omfattande.

– Vi har vetat att grisarna inte lever något roligt liv i Sverige. Men vi ville se det med egna ögon. För att göra det här så rättvist som möjligt har vi också besökt så många farmar som möjligt i Sverige.

Djurrättsalliansen uppger att de sett många exempel på skador på djuren, sjukdomar och smutsiga miljöer. I Sörmland har elva gårdar besökts, bland dem Hultströms gård Blackstaby – där också en filmsekvens tagits där grisar äter på en död gris – samt på Åkerö i Flens kommun och Ekeby utanför Valla.

Organisationen skriver i ett pressmeddelande att Hultströms gård besökts och filmats vid flera tillfällen och att den är en av de djurskyddsmässigt värsta av de sörmländska gårdar som besökts. Uppsvullna grisar har ”uppenbart legat döda länge i boxarna”, enligt Djurskyddsalliansen. Vanvården är alltså enligt organisationen snarare regel än undantag.

Gått in i hemlighet

– På 94 procent av farmarna vi besökt hade man inte tillräckligt med strö på golven. Det är samma antal som vi nu polisanmält.

– Det handlar om djur som lever i sin egen avföring i boxarna. Det är flera gårdar i Sörmland som haft grova brister, säger Lena Lindström.

De besök som organisationen har gjort på de olika grisgårdarna har inte varit okontroversiella. Man har helt enkelt gått in i stallar och i hemlighet dokumenterat vad man sett. Djurrättsalliansen tycker dock att det är en småsak i jämförelse med vad man avslöjat.

Hos polisen i Sörmland har man ännu inte fått in de anmälningar som organisationen uppger att de gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om