På Moderaternas partistämma i helgen antogs bland annat en ny färdriktning kring partiets integrations- och migrationspolitik. I den moderata framtidsinriktningen möjliggörs införandet av lokala tiggeriförbud. Det skulle kunna innebära att tiggare vid exempelvis järnvägsstationer och torg kan komma att avvisas.
Moderaterna är dock splittrade i frågan. Såväl ungdomsförbundet som flera stämmodeltagare pläderade mot förslaget.
Moderaternas gruppledare i Eskilstuna, Jari Puustinen:
– Nu vet vi vart partiet står i frågan men ett tiggeriförbud i Eskilstuna finns inte ens på agendan. Vi har varit tydliga på den punkten hela året. SD hade en motion om tiggeri för ett tag sen men vi har ingen ambition att införa något lokalt förbud. Jag tror inte att det skulle lösa problematiken, säger Jari Puustinen.
Även Thomas Norander, moderat oppositionsråd i Flen, går emot partilinjen. Han tror att eventuella tiggeriförbud möjligtvis kan bli ett storstadsfenomen.
– Vi har inte problem med tiggare i Flen. Folk från socialen är ute och pratar med de här människorna så vi vet vilka de är, var de bor och vad de vill. Den här kontakten har funnits hela tiden och jag kan inte se någon som helst anledning att lägga ett sånt förbud i Flen. Det kanske kan bli aktuellt i Stockholm och Malmö men här hälsar vi på varandra och har en kommunal dialog, säger Thomas Norander.
Kommunstyrelsens moderate ordförande i Strängnäs, Jacob Högfeldt, är inne på samma linje.
– Det är en svår fråga och vi kan konstatera att partiet har sagt sitt. Att föra in tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan står dock inte högst upp på agendan i dagsläget. I dag står det inget i ordningsstadgan om att man får eller inte får tigga på offentlig plats. Tills lagen eventuellt ändras är det en ickefråga, och skulle lagen ändras får vi ta en diskussion då, säger Jacob Högfeldt.