Var fjärde företag i Sörmland kan tvingas varsla

23 procent av de sörmländska företagen kan tvingas varsla personal inom det närmaste halvåret. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, säger att företagarna i Sörmland är mer pessimistiska än i riket.

Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, säger att företagarna i Sörmland är mer pessimistiska än i riket.

Foto: Joachim Sorbe

Sörmland2023-01-27 10:00

– Jag har som en klump i magen som bara växer. Jag blir mer och mer orolig, säger Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom vid Svenskt Näringsliv. 

På torsdagseftermiddagen presenterade han det senaste resultatet från Svenskt Näringslivs företagarpanel där ett stort antal företag från Sörmland har svarat på frågor om det ekonomiska läget. Undersökningen har gjorts under januari månad 2023 och ger därför en helt färsk nulägesbild. 

– Nästan vart fjärde företag anger att det finns en varselrisk. Det här är höga siffror. Det här tyder på att vi går in i en lågkonjunktur nu, säger Sven-Olof Daunfeldt.

Han är orolig för att företagens pessimism ska påverka de redan rekordpessimistiska hushållen så att de blir ännu mer pessimistiska. 

– Så är man nere i den här nedgående spiralen, säger han.

– Om vi inte gör någonting riskerar den här lågkonjunkturen att bli både djupare och allvarligare än vad de flesta bedömare har angett i sina prognoser.  

Företagarpanelen presenterades vid en presskonferens på Valvet i Eskilstuna. 

– Här i Sörmland ser vi en tydlig nedgång i företagens förväntningar av framtiden avseende både försäljning, investeringar och antal anställda, säger Sven-Olof Daunfeldt. 

– Faktum är att de kanske endast har varit lägre i samband med finanskrisen och utbrottet av pandemin. 

34 procent av företagen i Sörmland anger att deras försäljning kommer att minska under de kommande 12 månaderna. 29 procent av företagen säger att deras investeringar kommer att minska och 18 procent anger att antalet anställda kommer att minska. 

– Det är mer negativa tongångar angående företagarnas framtidsutsikter här i Sörmland än vad som gäller för riket. 

Det är framförallt företag inom handel och besöksnäring som är negativa. Små och medelstora företag är mer pessimistiska än stora. 

Goran Raundusi, ordförande Företagarna Eskilstuna-Torshälla, känner igen den dystra bilden. Han driver matgrossistföretaget Rojan Food och matbutikerna Rojan stores. 

– Nu märker man när folk verkligen drar in på inköpen av mat och köper det absolut väsentliga, det viktigaste, då är det i fara. Vi känner inom vår bransch att situationen är dålig, hushållen lider. Det är tufft, säger han. 

undefined
Goran Raundusi är ordförande för Företagarna Eskilstuna-Torshälla.

Jörgen Hedström är vd för Åkers Sweden, ett industriföretag som levererar valsar över hela jordklotet. 

– Jag känner igen mig framförallt gällande kostnader såklart. Sedan kan man gå in på hur man eventuellt kan parera dem, men det jag inte känner igen mig riktigt i är att vi ser inte den här riktigt tydliga nedgången för vår bransch ännu. Kanske beroende på att vi exporterar. 

Jörgen Hedström har dock en tydlig bild av att många av företagets medarbetare sliter med sin tillvaro. 

– Vi delar ut drivsmedelsbidrag till exempel till våra medarbetare som bor längre bort än tre kilometer eller utanför Strängnäs kommun. 

Benny Skyttman driver Skyttman & Co och är konsult inom besöksnäringen. 

– Det är privatmarknaden som kommer att svika, men man ser fortfarande på konferenssidan att det bokar på från företagarna. 

Sven-Olof Daunfeldt på Svenskt Näringsliv anser att Riksbanken måste avvakta med att höja räntan. Han tycker att Riksbanken bör ha is i magen i det nuvarande läget med osäkerhet och tilltagande lågkonjunktur.  

– De riskerar att förvärra den här lågkonjunkturen om de forsätter att höja räntan.

undefined
Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv.

 Han tycker också att regeringen behöver bli mer aktiv. 

– De måste inse att de måste ingjuta framtidstro i landets hushåll och företagare. 

– På företagarsidan tycker jag till exempel att man bör överväga att sänka elskatten. Sedan är det jätteviktigt med den här återbetalningen av flaskhalsintäkten. Nu kommer de till hushållen, men vi måste få besked om företagarna.  

Sven-Olof Daunfeldt varnar för att lågkonjunkturen kan förvärra utanförskapet.

– Hamnar vi nu i en djup lågkonjunktur och vi får en ny varselvåg kommer det här utanförskapet att bli än mer bestående.

Sven-Olof Daunfeldt menar att det skulle medföra enorma samhällsekonomiska kostnader, bland annat i form av sociala kostnader. 

– Det är väldigt angeläget av det här skälet också att man bör redan nu bli mer offensiv. Man kan inte sitta på avbytarbänken medan matchen spelas utan nu måste man in och coacha. 

– Kommunerna kan ju hjälpa till genom att fokusera på sin kärnverksamhet och inte till exempel konkurrera med privata företag och att se till att använda skattepengarna på ett bra sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!