En som håller upp ett varningens finger är Helena Andersson i Malmköping. Det är på tok för tidigt att yttra sig om hur årets säsong blir.
– Men det ser väldigt lovande ut, säger hon. Och det är framför allt väldigt mycket som är väldigt tidigt.
Att det är ett storartat år för kantareller et alla som varit ute i skog och mark de senaste veckorna.
Men det måste inte enbart bero på att årets väder med ganska rikligt med nederbörd varit gynnsamt utan även på att fjolåret var såpass ogynnsamt.
– Vi kan inte kalla fjolåret för ett katastrofalt år. Men det var lite för torrt för kantarellerna, slår Helena Andersson fast.
– Däremot trivdes Karl Johansvampen i fjol. De vill gärna ha det lite varmare och torrare, men framme i september kom ju regnen och då kom också både trattkantarellerna och den svarta trumpetsvampen.
Att intresset ökar för svampen är något som Helena Andersson ser som en naturlig följd av att intresset ökar för allt vad ekologiskt heter, det närproducerade och egenodlade. – Det ligger i tiden, säger hon. Och alla känner väl igen den där känslan av att man går ut och hittar kantareller och kanske bär hem en skörd som har ett kilopris på flera hundra kronor.
– Vi märker också detta med ett ökat intresse för svampen vi som driver Facebookgruppen Svampklapp.
Samtliga svampkännare vi varit i kontakt med slår gärna ett slag för att man bör vara ytterst försiktig med svamp man inte är säker på.
Dödsolyckor inträffar med jämna mellanrum på grund av att någon ätit en vit flugsvamp, och ofta får giftinformationscentralen in samtal från folk som mår hemskt illa. Kanske beroende på att de konsumerat en svamp som kanske ändå inte var en trattkantarell...
Helena Andersson hävdar att även fullt ätlig svamp kan medföra risker om de behandlas illa.
– Tänk på att svampen är en färskvara och helst ska behandlas som köttfärs. Grovrensa gärna svampen i skogen och plocka den aldrig i en plastpåse. Och om du ändå gör det; rensa den på en gång, inte dagen efter.
– Vidare måste du tänka på att svampen kräver en lång tillagning. Den ska stekas i minst 15-20 minuter.
Och så var det detta med kunskaper.
Klas Jaederfeldt i svampföreningen Mandelriskan i Vingåker har ett oslagbart recept:
– Gå en kurs eller rådfråga någon som vet. Vad du än gör, chansa inte.
Om årets säsong blir bra eller inte är för tidigt att slå fast redan nu. Det anser även Klas Jaederfeldt. Men det ser lovande ut.
– Det blir nog bättre än i fjol i alla fall. Faktum är att jag hittat flera verkligt sällsynta arter i sommar. Bland annat en slät skålmurkla, som jag aldrig ens sett tidigare.
Svampkonsulenten Kristina Burbeck i Björkvik kan också konstatera att det ser lovande ut. Men för henne har svampen många användningsområden. Bland annat till växtfärgning.
– Jag brukar ha fyra svampkorgar med mig ut i skogen för de olika sorterna, säger hon.
Frågar man konnässörerna så kan det skilja sig lite grand när det gäller den yppersta favoritsvampen. Men många håller på mandelriskan.
– En brun svamp som doftar lite som sillake och som man kan göra en mycket god pastej av, säger Klas Jaederfeldt.