1990 upptäcktes en ny fiskart - den svartmunnade smörbulten - i vattnen utanför den polska hamnstaden Gdynia. Den hade förts dit som rom eller yngel med ett fartygs ballastvatten från Svarta Havet. Sedan dess har den spritt sig till stora delar av Östersjön.
Själva namnet signalerar inget hotfullt. Svartmunnad smörbult låter snarast som en delikatess och faktum är att den med tiden kommit att betraktas som en anständig matfisk i Polen. Men den lilla bottenlevande fisken räknas som en invasiv art vilket innebär att den kommit hit med människans hjälp och konkurrerar med arter som finns här naturligt.
– Det finns inget positivt med den här fisken. Den kommer bara att orsaka problem för oss, säger Jimmy Blom, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.
Han befarar att de biologiska och ekologiska konsekvenserna av en spridning kan bli mycket stora.
– Den här fisken äter kräftdjur och småfiskar och det klarar den av mycket bättre än våra inhemska arter. Våra naturliga ekosystem blir utkonkurrerade, säger han.
– Den slår ut arter som vi visserligen inte är ekonomiskt beroende av. Men det man är rädd för är så kallade kaskadeffekter, alltså att den fisk som den svartmunnade smörbulten äter utgör viktig föda för till exempel abborre och gös.
Effekterna kan bli långtgående. I de polska vattnen har de naturliga arterna redan slagits ut.
– Vi har inte sett slutet på det här än. Det finns en tröghet i systemet och det tar tid innan man ser vad nya arter har för påverkan.
Nyligen har rapporter kommit om att den svartmunnade smörbulten förekommer i Mälaren. Fynd har rapporterats in från både fritids- och yrkesfiskare.
– Det är sporadiska rapporter som är overifierade men det är egentligen bara en tidsfråga innan det sker. I värsta fall kan det bli en ekologisk flipp. I stället för att en sjö domineras av till exempel gös och gädda så blir det gärs och nors som är de stora aktörerna i sjön och utgör den största biomassan. Och då får man en helt annan sjö än vad vi har i dag.
När fisken väl etablerat sig i ett nytt vatten går det i princip inte att stoppa utbredningen. Några konkreta åtgärder att sätta in finns inte.
– Det är det som är det tragiska. Det är svårt att fiska ut den och att sätta in biologiska bekämpningsmedel är alldeles för vanskligt.
Det som måste göras för att förhindra en spridning utgörs av preventiva åtgärder. Hit hör de nya regler som införts om var fartygen måste utföra tömning och påfyllning av ballastvatten.
Jimmy Blom vill också uppmana alla som fångar en svartmunnad smörbult att rapportera in fynden.
– Den är väldigt lätt att artbestämma tack vare den svarta fläcken på ryggfenan. Så hör av er till Artportalen eller länsstyrelsen, det är väldigt viktigt för oss att få reda på hur utbredningen ser ut.