Barnskötare, elektriker, försäljare, läkare, advokat, arkitekt, journalist, designer. Listan med de 25 - mer eller mindre ständigt - populäraste yrkena ligger som en fond bakom den unga panelen. Framför bänkar sig arbetsmarknaden; företagare, representanter för kommuner och landsting, arbetsförmedlare och utvecklingsstrateger.
Dags att räta ut frågetecken. Är dagens unga söndercurlade och intresserade av annat än sina mobiler? Törs man anställa en nyutexaminerad 20-åring eller drar hen så fort något roligare dyker upp? Har man råd att som ung i dag hålla fast vid sitt drömyrke, eller bör man vidga sina framtidsplaner? Vad är viktigast vid val av jobb?
– Att du är intresserad av det du gör, svarar majoriteten av de 15 paneldeltagarna på den sista frågan.
– Det måste vara roligt att gå till arbetet. Då gör du ett bättre jobb.
En bra arbetsplats ska också erbjuda dig eget ansvar och möjligheten att få bestämma en del själv. Helst med flexibla arbetstider och -uppgifter. Fast en bra chef och trevliga kollegor är viktigare än roliga arbetsuppgifter. Och man vill inte ha någon skitlön.
Vad är en ok ingångslön?
– 20 000 efter skatt bör man klara man sig på, säger en av killarna. Några håller med, andra menar att storleken på lön är mindre viktig. Än en gång: man måste trivas.
– Det är inte värt att gå till jobbet och ha saftigt betalt om man har tråkiga eller ointressanta arbetsuppgifter.
– Problemet är ju bara att man inte vet vad som finns därute. Hur ska man veta vilket yrke man vill satsa på när man inte har koll på alla yrken som finns och vad de innebär?
Ungdomarna är eniga: Låt såväl högstadie- som gymnasieelever få mer praktik. Det är viktigt att få testa olika yrken innan man bestämmer sig. Alla vuxna poängterar vikten av studier, men att hoppa på en utbildning när man inte vet vad man vill jobba med kan kännas läskigt.
Vill Eskilstunas unga stannar kvar i regionen eller drar de härifrån så fort chansen ges? Och gör de ett yrkesval som ska hålla i 45 år eller vill de byta ofta? Det beror lite på, tror panelen. Väljer man ett yrke som inte går att utbilda sig till här, ja då har man inget val. I övrigt beror det på vad länet har att erbjuda. Och max tio år vill man nog stanna på samma arbetsplats. Eller så länge man tycker det är roligt. Eller tills man vill ut och se världen.
Paneldebatten på tisdagseftermiddagen leddes av Jenny Israelsson och Sara Wallentin. De arbetar på uppdrag av Regionförbundet Sörmland med satsningen Arbetsmarknadskunskap ute i länets skolor.
– Vi träffar elever från nian till trean på gymnasiet och pratar jobb utifrån ett arbetsgivarperspektiv. Sedan maj har vi träffat 2 700 elever, motiverat dem att orka med studierna och skapat nyfikenhet kring yrken där jobb finns.
På skolorna är besöken uppskattade.
– Det blir fantastiska möten, och det är bara att hoppas att förslaget att göra arbetsmarknadskunskap till ett skolämne blir verklighet, säger Per Ewaldius, lärare på Rinmangymnasiet, där hälften av dagens paneldeltagare har ett drygt halvår kvar. Övriga halvan pluggar på Grillska gymnasiet.
Regionala politiker, skolledare, företagare, kommun- och landstingschefer samt gymnasieeleverna - alla var de inbjudna till premiären av Sörmlands kompetensforum i går på Elite Stadshotellet, arrangerad av Sörmlands kompetensberedning.
Sammanlagt bjöd dagen på 15 olika seminarier om arbetsmarknad, kompetens och utbildning, varvade med föreläsningar av dagens inhyrda talare, framtidsanalytikern Stefan Hyttfors och stå-uppkomikern Özz Nûjen.