Varje månad rapporterar Outokumpu i Torshälla sina utsläpp av koldioxid till huvudkontoret i Finland. Om utsläppen överskrider tilldelningen av utsläppsrätter, vilket skedde marginellt förra året, måste nya inhandlas på marknaden för EU:s handelssystem med utsläppsrätter.
Utsläppen från kallvalsen i Nyby i Torshälla, som tillverkar och säljer rostfritt specialstål, kommer från gasol och eldningsolja som används till ugnarna.
När EU skärpte sina klimatmål fick det direkta effekter på stålindustrins handel med utsläppsrätter i Europa. Branschen är kritisk till ett handelssystem som bara omfattar Europa eftersom det snedvrider konkurrensen och vill helst se ett globalt avtal.
– Naturligtvis kan EU inte bara gå före hur långt som helst om inga andra går efter. Det blir helt orimligt, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på branschorganisationen Jernkontoret.
Efter branschens protester har politikerna lovat att se över handelssystemet när det står klart om det blir något nytt avtal eller inte i Paris.
– Om man bara kör inom Europa blir det så att vi får konkurrensnackdelar, säger Leo Bauman, miljösamordnare vid Outokumpu i Torshälla.
Efter SSAB och Oxelö kalkverk i Oxelösund står Outokumpu för länets största utsläpp av växthusgaser bland de företag som ingår i handeln.
Stålbranschen hoppas på ett avtal där fler länder tar ansvar. Helén Axelsson är optimistisk till att någon form av avtal kommer att skrivas under i Paris. Men skulle det inte bli någon överenskommelse alls måste EU se över sina klimatmål, säger Helén Axelsson.
– EU måste definitivt se över sina mål om man inte kommer någon vart i Paris, men även om man kommer någon vart betyder inte det att man har ett globalt handelssystem. EU måste ta med sig att man också måste värna konkurrenskraften hos sin industri om man vill ha den kvar.