Det var på tisdagen som polisen valde att varna på sin Facebooksida för det återkommande vårtecknet bedragare som utger sig för att vara byggarbetare.
– Jag har ännu inte hunnit se det här fenomenet som brukar komma sommartid, men det brukar vara på vårkanten här som det drar igång, säger Lennart Vestergren på Sörmlandspolisen
Det finns i grund och botten två sorter, förklarar han. Den ena sortens oseriösa hantverkare tar sig in i en bostad eller en lokal under förevändning att genomföra en reparation eller annat arbete, och passar under tiden på att stjäla värdesaker. Den andra typen sysslar med bedrägerier, och kan till exempel ta betalt för att åka och köpa material till ett arbete, och sen försvinna spårlöst med pengarna.
Det bästa skyddet mot den här typen av brott är enligt polisen vanligt sunt förnuft.
– Det är ju upp till var och en att använda sitt omdöme. En devis som är ganska bra att använda är att om något verkar för billig eller för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant, säger Lennart Vestergren. Samtidigt påpekar han att man inte ska tro alla rykten som sprids i sociala medier.
Hur många som drabbas av den här typen av bedrägerier är svårt för polisen att avgöra. Brotten saknar en särskild brottskod, och kan hamna under flera olika rubriceringar, som stöld eller bedrägeri. Dessutom är förövarna sällan bundna till ett visst län eller landskap, utan håller sig i rörelse.
– När de förstår att folk börjar göra anmälningar så vet de att det är dags att börja röra på sig, så att polisen inte hinner i kapp dem, säger Lennart Vestergren.
Systemet innebär att polisen kan ha svårt att stoppa brottslingarna. Får man tag på dem beror det ofta på att det är en ren slump att en patrull känner igen en person eller en bil.
Det handlar om tur, alltså?
– Ja det är bra polisarbete och sen är det faktiskt lite tur. Att man är på rätt plats vid rätt tillfälle helt enkelt.