– Vi tar hand om frukt som folk ändå inte vill ha och som skulle ruttna annars. Det blir ju hållbart för oss ekonomiskt också eftersom vi får frukten gratis, säger Ebba Sundström.
De insamlade äpplena och päronen har tjejerna tagit med sig till Strängnäs där de fått hjälp av Elisabeth Andersson på Sörmlands musteri med att göra must. Musten har de sedan sålt i tre-liters bag in box-förpackningar.
– Vi hade kunnat sälja väldigt mycket mer om vi hade haft mera must. Vi har först och främst sålt till folk vi känner. Vi har även haft en liten mustprovning, men det var ju inte så många som fick komma på grund av coronan, säger Ebba Sundström.
Tjejerna bakom Cripps pink UF går på hotell- och turismprogrammet på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Det gör även Linnea Tovseth och Fayaz Saiedi som driver Svinn gott UF. De gör marmelader på frukt som annars skulle ha kastats från ICA maxi. Linnea Tovseth fick idén att ta hand om maten för att minska svinnet genom sitt extrajobb som kallskänka på ICA maxi. Fayaz Saiedi visste hur man kokar marmelad, något som han gjort mycket under sin barndom.
– Vi har kokat 100 burkar nu här på slutet på året och de sålde vi slut på två veckor. Det har gått väldigt bra faktiskt trots corona, säger Linnea Tovseth.
De planerar att nästa år börja göra krutonger genom att torka bröd som blir över vid tillredningen av smörgåstårtor.
– Vi hade önskat att stå på mässor och julmarknader, men det vi har gjort nu är att vi finns på både Facebook och Instagram med våra produkter. Sedan har vi också stått i en lokal på Cityhuset och sålt i två dagar, säger Linnea Tovseth.
UF-företagarna på S:t Eskil är långt i från ensamma att prova sina vingar. Under innevarande läsår driver inte mindre än 1 301 gymnasieelever i Sörmland UF-företag, vilket är en marginell ökning jämfört med förra läsåret.
– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång, säger Josefin Bengtsson, regionchef på Ung företagsamhet Södermanland.
Grillska gymnasiet i Eskilstuna fortsätter att vara Sveriges största UF-skola med hela 340 UF-företagare.
– Genom att se över strukturen i poängplanerna har Grillska gymnasiet i Eskilstuna givit utrymme åt entreprenörskapskursen, vilket ger fler elever möjlighet att driva UF-företag oavsett program, säger Elin Karlsson vid Ung företagsamhet.
Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över.
Susan Lapa, som går Ekonomiprogrammet business & management på S:t Eskil, driver UF-företaget Barnkalas UF. Som namnet antyder sysslar det med att anordna barnkalas.
– Jag ser väldigt mycket fram emot våren för då hoppas jag ändå att pandemins restriktioner kommer att lätta. Jag tar fortfarande emot bokningar, men jag har även bestämt att planera kalasen mycket utifrån de förutsättningar som finns, säger hon.
– Jag har ändå lärt mig mycket. Det är allting från hur man gör en marknadsplan till hur man knyter kontakter, hur man är öppen, man ska alltid vara framåt. Affärsplanen har jag också gjort själv.