Smällen: Sju chefer utköpta – för 8,1 miljoner kronor

På två år köpte Region Sörmland ut sju chefer för sammanlagt drygt åtta miljoner kronor. 
Den dyra notan för att bli av med direktör Jan Grönlund gör att Sörmland spenderade mer pengar på att köpa ut chefer än de allra flesta regionerna 2023-2024. 
Och bara i år har ytterligare tre chefer blivit utköpta.
– En form av misslyckande, säger regionens HR-direktör Kajsa Fisk.

Kajsa Fisk är Region Sörmlands HR-direktör.

Kajsa Fisk är Region Sörmlands HR-direktör.

Foto: Montage

Sörmland2025-05-26 05:04
  • Region Sörmland har köpt ut sju chefer för totalt över åtta miljoner kronor under 2023 och 2024, vilket är mer än de flesta andra regioner.
  • Den största utbetalningen gick till tidigare regiondirektör Jan Grönlund, vilket bidrog till att regionens totala utköpskostnader sticker ut.
  • Regionens HR-direktör Kajsa Fisk beskriver utköpen som ett misslyckande och säger att regionen behöver bli bättre på att fånga upp tidiga varningssignaler och dokumentera dem.

En regiondirektör, två verksamhetschefer, två vårdenhetschefer och två enhetschefer. Två män och fem kvinnor. Dessa medarbetare avslutade sina anställningar i Region Sörmland i förtid under 2023 och 2024 mot en ekonomisk kompensation. Sammanlagd kostnad: 8,1 miljoner kronor.

Klart mest pengar gick åt för att bli av med Jan Grönlund, regiondirektör i Sörmland mellan 2012 och 2023.

– Ja det är orsaken till att vår summa sticker ut ordentligt i den här jämförelsen, konstaterar HR-direktör Kajsa Fisk.

– Sammanlagt når utbetalningarnas alla delar till den före detta regiondirektören upp i dryga åtta miljoner kronor. De löper på fortfarande och avslutas under 2025.

Varför Grönlunds utköp blev en sån dyr historia har tidningen redogjort för i en rad artiklar.

– Tuffa förhandlingar landade i en dyr lösning. Förtroendet är helt avgörande i utköp, det kan bli kostsamt om inget finns. Och så blev det i detta fall, konstaterar Kajsa Fisk, och förtydligar att direktören är den enda som politikerna i regionen anställer och avskedar.

Den tidigare regiondirektören Jan Grönlund kostade flera miljoner kronor att köpa ut efter att Region Sörmland gjort flera grundläggande avtals- och arbetsrättsliga misstag.
Den tidigare regiondirektören Jan Grönlund kostade flera miljoner kronor att köpa ut efter att Region Sörmland gjort flera grundläggande avtals- och arbetsrättsliga misstag.

Att jämföra utköp mellan regionerna och kommunerna kan vara svårt, menar Kajsa Fisk. 

– Det finns ingen arbetsrättslig definition av vad som ska ingå i uttrycket utköp, så jag vet inte hur andra regioner gör. Men vi har valt att inkludera allt, såsom som semesterersättning, semesterdagar och pensionsavsättningar. Vi vill inte dölja något, allt som blivit dyrare i samband med utköpet ska inkluderas. Och utbetalningar sker över tid enligt överenskommelse.

Ett utköp innebär konkret att arbetsgivaren och en anställd gör en överenskommelse om anställningens upphörande mot en viss summa pengar. Ofta används utköp när arbetsgivaren vill bli av med en anställd utan att det finns saklig grund för uppsägning.

När är utköp lösningen för Region Sörmland?

– Först vill jag säga att varje utköp är en form av misslyckande. Det ska vi inte sticka under stolen med. 

– Men när man sett på alla andra alternativ och inser att det inte är möjligt att låta personen arbeta kvar, då startar man en process om uppsägning. Arbetsgivaren måste kunna styrka att det finns saklig grund för uppsägning och i fall där det inte finns tillräckligt med underlag för att uppsägningen ska vara rättsligt hållbar kan en överenskommelse bli alternativet.

– I grunden finns alltid brist på förtroende, eller en förtroendekris.  

Har någon chef köpts ut än i år?

– Ja, tre. En sektionschef och två verksamhetschefer, för sammanlagt 1,8 miljoner kronor.

"Varje utköp är en form av misslyckande", säger Kajsa Fisk, Region Sörmlands HR-direktör.
"Varje utköp är en form av misslyckande", säger Kajsa Fisk, Region Sörmlands HR-direktör.

Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande, tror att pengarna skulle göra bättre nytta i att läggas på chefers förutsättningar i stället för utköp.

Kajsa Fisk kan hålla med.

– Vi kan definitivt bli bättre på att fånga upp tidiga signaler, och på att dokumentera dem bättre. Och där pågår nu ett arbete för att stärka alla regionens chefer, och tydliggöra deras roller och kraven på dem. Vi ska också bli ännu noggrannare i rekryteringen av chefer.

Man kommer aldrig helt undan de mänskliga faktorerna, menar hon. Det är inte alltid det går att snabbt upptäcka att en person är olämplig på sin post. Det kommer alltid finnas fall där utköp är enda vägen.

– Men vi försöker verkligen att på olika sätt fånga upp indikationer på att en person sitter på fel position. Och sen att uttömma alla möjligheter; kompetenshöjning, omskolning... Omplacering kan vara ett alternativ. Men handlar det om brist på förtroende är det ingen lösning att bara flytta på problemen.

Region Sörmland har i dag totalt 430 chefer i sin sammanlagda verksamhet.

Utköpta chefer 2023-2024

Det är fackförbundet Visions magasin Chefen i fokus som sammanställt siffrorna över utköpta chefer i samtliga svenska kommuner och regioner åren 2023 och 2024. Alla 21 regioner och 253 av 290 kommuner ingår i kartläggningen.

Under de två åren köptes flest chefer ut i Malmö stad (34), Region Stockholm (28) och Botkyrka kommun (21). Region Sörmland kommer på en delad tolfte plats med sina sju chefer. 

Och bland regionerna blev Sörmland fyra efter Stockholm, Skåne (19) och Blekinge (8). Men Sörmland spenderade den tredje största summan på sina utköp. Jämförelsevis köpte Blekinge ut åtta chefer för sammanlagt 4,6 miljoner. Sörmlands sju chefer kostade 8,1. Det är ungefär samma summa som Göteborgs stad köpte ut 18 chefer för, eller som Skåne använde för 19 chefer.

Sammanlagt köptes minst 763 chefer ut i svenska kommuner och regioner under 2023 och 2024 för totalt 427 miljoner kronor, enligt sammanställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!