– Får det pågå väldigt länge kan det resultera i att det börjar lukta i huset och då kan det bli ett inomhusmiljöproblem, alltså att vi mår dåligt i vårt hus helt enkelt, säger Joni Rautanen, tjänsteansvarig på Anticimex.
23 procent av alla vindar som besiktigades av Anticimex i Sörmland under 2020 hade drabbats av en fukt- eller mögelskada som behövde åtgärdas. Ytterligare 14 procent av vindarna hade mindre brister som kan leda till skador på sikt. Totalt besiktigade Anticimex 1 507 vindar i länet inför husförsäljningar under året.
Läckage av varm och fuktig luft från bostaden samt fukt utifrån via taket är vanliga orsaker till skadorna. Eftersom vinden är ett utrymme man sällan vistas i upptäcks skadorna ofta för sent. Det faktum att många i princip aldrig går upp på vinden gör att fuktskador frodas och får tid att växa till sig.
– Om vi vet att det är en väldig massa fukt som hänger kvar i inomhusluften kan det i värsta fall också ge skador till exempel längre in i en yttervägg och andra såna konstruktioner som man inte bara kan öppna en lucka och gå in och besikta, säger Joni Rautanen.
– Vi kan få rörelser i trämaterial som kan göra så att till exempel taktäckningen spricker upp.
Fuktskador på vinden är vanligare i äldre hus än i nyare hus. En förklaring till att nyare hus klarar sig bättre är att det är ovanligare med självdrag som ventilation i nyare hus. Många äldre hus har bara haft ett tunt lager av isolering mellan vinden och bostaden, vilket inneburit att vinden varit relativt varm och torr. Under 1970-talet började man tilläggsisolera både nya och gamla vindar, en åtgärd som ökar temperaturskillnaden mellan vinden och den uppvärmda delen av bostaden. Detta innebär en ökad risk för skador.
– Man kanske har bytt fönster, värmekälla och tilläggsisolerat och sedan har man inte varit uppe på vinden på 3-4 år. Då kan det se väldigt tråkigt ut, säger Joni Rautanen.
– Har man gjort den här typen av åtgärder så bör man vara extra observant på vinden så att man inte låter det sticka iväg för då kan det bli tråkigt. En del blir naturligtvis förvånade.
Skador som bildas genom läckage av inomhusluft från bostaden till vinden utvecklas ofta långsamt. Otätheter mellan bostadsdelen och vinden leder till att varm och fuktig luft passerar upp och möter den kalla ytan på underlagstaket och vid rätt förutsättningar kan mikrobiell påväxt ske i form av mögel.
Skador orsakade av läckage av vatten och fukt utifrån i form av regn eller snö som smälter mot vårkanten kan snabbt orsaka skador. En till synes frisk vind kan få stora mögel- och rötskador på bara några månader. Enligt Anticimex finns det dock flera saker man kan göra för att minska risken för problem med fukt på sin vind:
1. Inspektera vinden minst en gång om året. Kontrollera att vindsgolv och pappen på isoleringen inte har fuktfläckar.
2. Kontrollera att taket är helt och fritt från läckage.
3. Säkerställ att ventilationen i bostaden är tillräcklig. Se till att du har rätt ventilationsflöden i din bostad så att fukten kan föras bort från huset i stället för att stiga upp till vinden.
4. Täta så att varm luft inte kan stiga upp från bostaden. Kontrollera att rör som går genom vinden och taket är täta och isolerade.