Sörmland vabbar inte jämlikt – stillastående siffror

På söndag är det Fars dag, och papporna ska hyllas. Men mammorna tar fortfarande i störst utsträckning hand om barnen när de blir sjuka.

Sörmland2013-11-08 21:09

Det visar siffror från Försäkringskassan. De sörmländska männen tar bara ut 37 procent av vab-dagarna. Och det ser likadant ut i riket som helhet. Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, kan det få flera konsekvenser.

— Arbetsmarknadsmässigt kan det innebära att kvinnor diskrimineras. De blir mer riskfyllda att anställa om de tar ut mer vab-dagar. Det kan göra att arbetsgivare medvetet eller omedvetet hellre anställer män. Dessutom riskerar den som vabbar mer att komma efter ekonomiskt, genom exempelvis minskad pension, säger han.

1975 infördes föräldraledigheten och den tillfälliga föräldrapenningen för vård av sjukt barn, vab. Sörmland ligger på rikssnittet, där männen tar ut 37 procent av dagarna. Och siffrorna har stått stilla i nästan tio år, enligt Niklas Löfgren.

— Men man får vara försiktigt positiv, det är ändå en relativt hög nivå, säger han.

Om man tittar på kommunerna i Sörmland är Gnestamännen, som tar ut 41 procent av dagarna, bäst på att vabba. Sämst i Sörmland är männen i Oxelösund, där de tar ut 34 procent av dagarna.

— Ur ett familjeperspektiv är det så att de hushåll där man delar jämställt på hushållsarbetet, där vab ingår, löper mindre risk för skilsmässa. Dessutom är det viktigt för barnen att få tillgång till sina föräldrar på flera plan. Det är viktigt för anknytningen.

Niklas Löfgren tipsar om att man bör planera i förväg om hur man ska göra om barnet blir sjukt.

— Då slipper man fatta beslut på morgonen när febern upptäcks. Ett annat bra sätt är att ta halva dagen var. Det är en myt att man inte ska ha råd med att den som tjänar mest, vilket tenderar att vara män, är hemma med sjukt barn. Och är man osäker kan man göra tester på vår hemsida som visar hur mycket man får ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om