Region Sörmland vill bli oberoende av inhyrd bemanning. Tidigare i veckan presenterades beslutet om att regionen från den 1 februari inför i det närmaste ett anställningsstopp av hyrpersonal, i första hand sjuksköterskor. Det blir bara länets anestesikliniker (med intensivvårdsavdelning, operation och uppvakning) och kvinnoklinikerna som får behålla sin hyrpersonal.
Många uttrycker glädje över beslutet. I grunden är det toppen att arbetsgivaren vill sluta hyra in personal och investera sina egna, men hur ska det gå till?
Tidningen pratar med fastanställda sjuksköterskor på flera avdelningar. De är bekymrade, och de är övertygade om att känslan är utbredd på länets sjukhus.
– Det låter verkligen bra att regionen vill satsa på oss men hur ska det fungera i praktiken? De är naiva om de inte ser vården i stort när de tar ett sånt här beslut. De ser inte hur verksamheten fungerar på riktigt, hos oss på golvet.
– Vissa avdelningar är helt beroende av hyrsyrror, och arbetsbelastningen som är tuff redan i dag kommer att bli övermäktig för den ordinarie personalen. Vi kommer att bli beordrade att stötta andra avdelningar på den klinik vi jobbar, det är bara att vänta sig.
De får stöd i sin oro av inhyrda kollegor, berättar sköterskorna.
– För egen del är de inte oroliga, deras företag löser det åt dem. För de är inte speciellt intresserade av erbjudandet om fast tjänst med den lön vi har, som regionen kommit med. Men de förstår vad detta innebär för oss.
Framför allt är det ändå patienterna och deras säkerhet sjuksköterskorna oroar sig för. De nämner som exempel SSIH; specialiserad sjukvård i hemmet, som finns på alla tre sjukhusen.
– På Mälarsjukhuset är bara fyra av teamets 15 sjuksköterskor fast anställda, och de har jättestora rekryteringsproblem. Just nu har de 45 patienter som alltså får avancerad sjukvård regelbundet hemma i bostaden. Hur ska det gå för dem den 1 februari? Hur ska regionen hinna locka till sig så många nya medarbetare? Det kommer inte att funka. Men det är olagligt att neka människor vård.
Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet Södermanland, hör att det finns en stor oro ute i verksamheterna.
– Jag håller med i den. Vi är överens med regionledningen om grundbeslutet, och det är bra att regionen satsar på fast anställda. Vi tackar aldrig nej till pengar åt våra medlemmar, men jätteglada är vi inte.
Beslutet är i grunden en bra satsning, säger Lena Lindh, men det räcker inte.
– Lägre beläggning och högre grundlön till alla är vad som behövs om regionen ska få bukt med den stora personalbristen. Så här lockar de inte tillbaka sjuksköterskor som lämnat regionen och tagit anställning på bemanningsföretag.
Region Sörmland har ett maxtak på 150 inhyrda heltidsmedarbetare för 2022. Nu i slutet av november jobbar 105 hyrsjuksköterskor heltid i regionens verksamheter. Så gott som alla tjänster finns på sjukhusen; 59 i Eskilstuna, 35 i Nyköping och åtta i Katrineholm. Två vårdcentraler i länet; Torshälla och Oxelösund, har varsin hyrsköterska på heltid just nu.
– Vi vill kraftigt reducera hyrpersonalen och först fokuserar vi på allmänsjuksköterskor. Specialistsjuksköterskor och barnmorskor bedömer vi att vi har fortsatt behov av att hyra in, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson.
– Det här är ett arbete vi påbörjade redan i skiftet 2019-2020. Då drog vi ned rejält på hyrpersonalen och anställde en rad nya medarbetare. Sen kom pandemin och vi fick lov att ta hjälp utifrån igen. Men nu återupptar vi resan mot ett oberoende.
Detta är en trend bland regionerna, säger Magnus Johansson. Örebro till exempel har inga inhyrda allmänsjuksköterskor alls, även om de också har brist på yrkeskategorin. Fördelarna överväger.
– Vi har jätteduktiga inhyrda medarbetare. Problemet är att på avdelningar med störst andel hyrsköterskor läggs schemat först av dem, som dessutom har högre lön, och våra medarbetare får täcka upp. Det skapar problem vi inte vill ha. Vi vill satsa på vår personal i stället och det här är inte tillräckligt, det håller jag med om. Och det är ingen enkel resa vi gör, jag tar personalens och fackets oro på största allvar.
– Men det är ett viktigt steg att ta. Vi lyckades bra för några år sedan och ser redan en trend att flera tillfrågade väljer att tacka ja till en anställning hos oss. Frågan är hur många vi lyckas kontraktera till februari.