Strängnäs biogas ligger i startblocken

Det finns bara tre tankstationer för fordonsgas i Sörmlands län. Men i Strängnäs finns ett bolag med stora planer. Om allt går i lås kan Strängnäs få en lokal biogasanläggning med tankstation.

12-02 Tankställen 2sp.eps

12-02 Tankställen 2sp.eps

Foto:

Sörmland2015-01-10 06:00

På papper finns planer på att bygga en biogasanläggning med tankstation även här. Bakom projektet står Strängnäs biogas AB, ett bolag som nio småföretagare står bakom.

– Det är planer som började hösten år 2006 med en projektbeskrivning åt Strängnäs kommun. Det blev inget av det då men jag fortsatte att dra i det, säger Kaj Wågdahl, ordförande i Strängnäs biogas AB.

Han hittade fler intressenter, mest lokala lantbrukare, som tillsammans bildade bolaget. De har också ett miljötillstånd för att bygga en biogasanläggning i Gorsinge industriområde. Bolaget har sökt och fått en del bidrag och de inblandade har skjutit till finanser som gjort att planläggningen är färdig.

– Det här är många pusselbitar, det tar långt tid och är ganska komplicerat, säger Kaj Wågdahl.

Vad består råvaran som ni vill göra biogas av?

– Till stor del gödsel av olika sorter från ko, kyckling, svin och häst. Det finns även möjlighet att ta emot matavfall och vall. Biogasanläggningen funkar med alla former av organsikt material. Det är skit in utan skit ut. Det som inte fungerar är ved och spån, cellulosa bryts inte ner.

Han berättar att rötningsprocessen är den samma som i en komage. Metangasen som bildas tas om hand och processas till fordonsgas.

– I det optimala fallet får man en reduktion på minus 180 procent utsläpp mot diesel i en bil.

Men att bygga en anläggning och öppna en tankstation kräver ekonomiska muskler. Kaj Wågdahl hoppas att samhällsaktörer som Strängnäs kommun och länstrafiken ska hoppa på tåget. Bussar och sopbilar skulle bli en bra kundbas.

Naturvårdsverket har i rapporten Färdplan 2050 konstaterat att det är ett moment 22 för kommuner som vill satsa på biogasfordon. Det saknas tankställen men det blir inte fler eftersom det saknas gasdrivna fordon.

Gasproduktion med gödsel kräver resurser i form av transporter från gårdarna. Fortsatt teknikutveckling kan effektivisera biogasbranschen, pressa kostnader och göra produktionen mer lönsam.

– Ekonomin i biogasbranschen är inte som att gräva guld. Man måste kunna sälja all gas man producerar redan från start. Man måste ha marknaden först och naturgasen behövs som backup så att kunderna inte tvingas stå stilla med sina bilar om det blir brist på gas.

Vad kostar det att bygga en biogasanläggning?

– Det är svårt att veta men marknaden börjar mogna. Jag skulle säga minst 50 miljoner kronor vilket kanske är i underkant. Om vi kom överens med alla parter kan vi ha en anläggning på plats inom ett år.

Hur kommer bilägare kunna köpa biogas av er?

– Ambitionen är att det ska bli en mack. Gasmackarna förläggs allt mer vid lokala bensinstationer.

Vilken mängd gas kommer att produceras?

– Runt 40 000 ton råvara in per år, med den mängden material får man ut runt två miljoner kubikmeter gas. Det motsvarar cirka sex procent av drivmedelsbehovet i Strängnäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om