Studier går före jobb i gymnasievalet

De flesta nyblivna gymnasieeleverna i vårt område väljer möjligheterna till vidarestudier före jobb. Det visar antagningsbeskedet till gymnasieskolorna i vårt område.

Foto:

Sörmland2015-07-02 19:00

I dagarna presenteras antagningsbeskedet till gymnasieskolorna i höst. I Strängnäs och Eskilstuna är trenden tydlig: allt fler elever har valt ett program som ger behörighet att plugga vidare på högskolan i stället för yrkesförberedande program.

– Det har sett ut så de senaste åren och det fortsätter att gå åt det hållet, säger Catrin Eriksson, ansvarig för antagningarna vid Strängnäs kommun.

De stora förlorarna är alltså yrkesprogrammen som tappar elever för varje år. Men det finns två program som går mot strömmen; nämligen hotell- och turismprogrammet på S:t Eskil i Eskilstuna och elprogrammet på Thomasgymnasiet i Strängnäs, som får fler ansökningar för varje år.

I Flen ser det lite annorlunda ut. Samhällsprogrammet, som är studieförberedande, är fortfarande det mest sökta, men på andra och tredje plats kommer bygg- och anläggning samt naturbruksprogrammet.

Totalt är det 1858 elever i vårt område som sökt till gymnasiet till hösten och det gäller både elever i årskurs nio och elever från introduktionsprogrammen och som nu sökt in till de nationella linjerna.

Kommunerna har ett samarbetsavtal som gör att många elever från Strängnäs och Flen också söker till skolorna i Eskilstuna. I år är trycket hårt på de kommunala utbildningarna där och alla platserna är fyllda.

– Intresset för naturvetenskap och teknik är starkt i Eskilstuna. Till exempel har de antagna till naturvetenskapliga programmet ett lägsta betyg på hela 255 poäng, säger Karin Holmberg Lundin, gymnasiechef i Eskilstuna.

Att eleverna från Strängnäs och Flen väljer Eskilstuna framför hemkommunen har varit tydligt i många år och enligt antagningsansvariga i Strängnäs, Catrin Eriksson, så har det betydelse.

– Det kan ju bli en merkostnad när en elev som valt Eskilstuna då får kommunen stå för reseersättningen, säger hon.

Förutom kostnaden så märks det sjunkande elevantalet på att programutbytet minskat under åren. Exempelvis har kommunala Thomasgymnasiet i Strängnäs gått från att ha elva gymnasieprogram till fem, de fyra senaste åren.

– Ungefär en fjärdedel av eleverna väljer den kommunala skolan i Strängnäs. Jag kan inte säga vad det beror på men någonstans har ungdomarna valt bort oss, säger Catrin Eriksson.

De slutgiltiga antagningarna är klara i augusti när eleverna tackat ja eller nej till sina platser.

Eskilstuna-Kuriren har sökt Flen kommun för en kommentar men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om