"Ta ansvar för konsekvenserna av ert beslut"

– Landstinget måste ta ansvar för konsekvenserna av sitt beslut att ta bort drop in-möjligheten för hörselskadade sömlänningar som får problem med hörapparaten.

Sörmland2014-11-06 09:30

Gunilla Lange är ordförande för Hörselskadades Riksförbunds Sörmlandsdistrikt. Hon upprörs när hon läser artikeln i onsdagstidningen, där Göran Olsson och hans mor Ingrid som båda är hörselskadade framför det orimliga i att de måste genomföra ett telefonsamtal, föregånget av en rad knappval, när hörapparaten gått sönder.

Gunilla Lange konstaterar att det här är just vad förbundet varnat landstinget för.

– Vi jobbar i våra medlemmars intresse och för att de ska få tillgång till vård på samma villkor som alla andra sörmlänningar. Och vi framförde stark kritik till landstinget redan när hörcentralen tog bort möjligheten för hörselskadade att kunna åka upp till sjukhuset och sätta sig i väntrummet för att få hjälp direkt med sin hörapparat.

HRF har sedan vid olika tillfällen och sammanhang påtalat vikten av att landstinget tar ansvar för konsekvenserna av förändringen, berättar Gunilla Lange.

– De bör åtminstone utveckla modellen med knappval. Bland annat måste talet på det automatiska talsvaret bli långsamt och tydligt, och de olika funktionerna får inte komma för snabbt inpå varandra. Även personen som sedan ringer upp den hörselskadade måste på samma sätt utveckla sig så att samtalet får önskat resultat, konstaterar hon.

Viss förbättring har skett sedan hörcentralen tog bort sitt kölappssystem, noterar HRF och Gunilla Lange.

– Vi vet att det i efterhand blivit möjligt att fysiskt besöka hörcentralen för att åtminstone få hjälp med tidsbeställning, och att det dessutom för de mest utsatta kan finnas direkthjälp att få vid samma tillfälle. Men mer går att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om