I Strängnäs bygger det kommunala bostadsbolaget just nu hyresrätter på Tosterön. Katrineholm har som mål att bygga 4 000 nya bostäder till 2030 och några av dem, 132 lägenheter i Kvarteret Hästen, ska stå klara i december. I Eskilstuna, som för bara något år sedan nådde 100 000 invånare, byggs det också nytt. Men kommunen ber också privatpersoner om hjälp för att hitta bostäder till nyinflyttade studenter.
Gnesta är en av städerna som enligt analytikern Bo Wictorin ingår i grönbältet, ett område som är attraktivt på grund av sin vackra natur men också sin närhet till huvudstaden. Det är en liten kommun men enligt kommunalrådet Håkan Ekstrand (C) lockas många Stockholmare dit tack vare pendlingsmöjligheterna.
– Vårt enda hinder är länsgränsen. Det gör ju att de hamnar i ett annat län när de flyttar hit, och för en del kan det vara en stor tröskel, säger han.
Han upplever att det finns en politisk enighet när det gäller att möjliggöra för fler att flytta till och bygga nytt i Gnesta.
– Vi har en del planlagda områden som är på gång. Vi är alla överens om att vi ska hitta nya platser där det är möjligt att bygga bostäder, även om vi har lite olika syn på var och hur, säger Håkan Ekstrand.
Den enda kommunen som har en negativ utveckling enligt Statisticons prognos är Flens kommun. Men de röda siffrorna tror inte kommunchefen Cecilia Vikström på.
Hon visar en graf med Flens befolkningsutveckling sedan 1970-talet, med Statistiska centralbyrån som källa. Och visst pekar den mycket nedåt, men den har tydliga toppar också. Under ett par år i början av 2000-talet ökade invånarantalet, och även 2013–2015 flyttade fler till Flen än därifrån. Kommunen har också nyligen beställt en egen prognos av Statistiska centralbyrån. I den prognosen har stor vikt lagts vid immigration, och siffrorna visar att befolkningen ska öka de närmaste åren.
– Vi arbetar målmedvetet med att öka befolkningen i Flen och nu behövs det fler bostäder. Under senhösten kommer Flens Bostads AB att påbörja arbetet med att bygga hyreslägenheter i centrala Flen, säger hon.
Men allt handlar inte bara om bostad. Även vård, omsorg och skola måste hänga med när kommunerna växer.
– Det vore en katastrof för en växande kommun om skolorna var dåliga, säger analytikern Bo Wictorin.