Många spekulerar i om det rör sig om pollen. Men faktum är att det handlar om frön från aspträden som bildar såväl drivor som täcken som ser ut som snö.

Den bakomliggande orsaken är fjolårets varma sommar. Aspen bildar nämligen sina knoppar innan den fäller sina löv på hösten.

– Det finns forskningsstudier som antyder att det krävs höga temperaturer på sommaren för att aspen ska sätta mycket blomknoppar och förra sommaren var det väldigt varmt och väldigt torrt länge, förklarar Didrik Vanhoenacker.

Artikelbild

| Så här såg det ut vid rastplatsen mellan Flen och Katrineholm på måndagsmorgonen.

Under blomningens tid släpper hanträden sina hängen till marken medan honträden släpper ut luftburna frön från kapslar.

– Så här omfattande blomning är inte vanlig. Många har hört av sig och reagerat på att det hänger gröna korvar i träden och undrat vad det är för träd. De gröna korvarna är honhängena som nu spricker upp och ur dem kommer små frön med vitt ludd, säger Didrik Vanhoenacker.

Aspens frön kan blåsa riktigt långt med vinden. De är dock väldigt små och har svårt att gro och etablera sig på platser där det redan finns andra växter.

– Däremot kan de etablera sig på ställen som det har brunnit på, där all vegetation har försvunnit. Väldigt varma torra somrar är det vanligare med skogsbränder. De aspar som har tryggat sin massblomning en varm sommar har också bättre möjligheter för sina frön året efter, att landa på ett gammalt brandfält och gro.

Artikelbild

| Efter rekordblomningen sprids nu miljontals aspfrön i vinden.

Didrik Vanhoenacker tycker att det är roligt att luddet har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna

– Man tänker kanske att det "bara är lite ludd" men man kanske inte får chansen att vara med om så massivt ludd igen så det är häftigt. Det kanske inte är riktigt i klass med de 17-åriga cikadorna, men lite åt det hållet.

Artikelbild

| Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, pratar om ett naturfenomen.

Hur länge kommer det att fortsätta att "snöa"?

– Om det fortsätter att vara varmt då skulle jag gissa att det håller på en eller två veckor till. Sedan kommer det att lugna ner sig. Särskilt om det regnar. Men är det torrt hela tiden så kan det som ligger på marken blåsa upp igen.

Innebär det här att vi får massor av aspträd framöver?

- Ja, på brandfält. Men i vanliga fall så etablerar sig inte asp så här. Det är inte så att den sår sig i en gräsmatta. Utan det vanligaste sättet för aspen att föröka sig är genom att skjuta rotskott.