Niklas Yngwe, 30, Flen

Från årsskiftet chef för NMR:s nya stornäste, som inbegriper Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro län.

Yngwe ska i år ställas inför rätta i Luleå tingsrätt. Han är åtalad för att ha gjort Hitlerhälsningen under NMR:s första maj-marsch i Boden i fjol. Flensbon dömdes 2017 för ett till synes oprovocerat överfall med pepparsprej och innehav av ett knogjärn. Påföljden blev villkorligt, förenad med samhällstjänst. Han deltog i motståndsrörelsens manifestationer vid Bokmässan i Göteborg 2017 och i Almedalen 2017 och 2018.

 

 

Julius Blomberg, 30, Mariefred

En ledarfigur inom NMR som ofta talar till adepter till rörelsen. Mariefredsbon är dömd för våldsamt upplopp för sitt deltagande i attacken i Kärrtorp 2013. Han är även dömd för bland annat skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. Åtalades – och frikändes – i februari i år för hets mot folkgrupp. Blomberg ska den 20 april 2017, tillsammans med en annan NMR-medlem, ha hängt upp banderoller med nazistiska budskap över E20 i centrala Stockholm. Händelsen filmades men tingsrätten ansåg inte att det gick att utesluta att det var någon annan som syntes på filmen. Blomberg och hans medåtalade frikändes.

 

 

 

 

Fredrik Kosonen, 22, Vagnhärad

Har varit Stockholmsansvarig för NMR. Den förre Flensbon har dömts för våldsamt motstånd mot polis, ringa vapenbrott och knivinnehav. 2014 fälldes han för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp för Kärrtorpskravallerna. Enligt domen befann han sig i nazisternas främsta led. Kosonen dömdes då till ungdomstjänst.

Han står nu åtalad för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Han friades 2014 från ett åtal om mordförsök, misshandel och försök till misshandel. Kosonen deltog i NMR:s aktioner under Almedalsveckan 2017 och 2018 och ingår i NMR-ledaren Yngwes närmaste krets.

 

 

 

 

Victor Nordström, 26, Nyköping

Victor Nordström är en av veteranerna inom NMR i Nyköping. Skickades i februari förra året fram för att försöka hyra gymnastiksalen i Vrena efter att kommunen stoppat NMR hösten 2017. Kommunen upptäckte manövern. Victor dömdes för skadegörelse 2013.

 

 

 

 

Linus Blomqvist, 29, Nyköping

Linus Blomqvist är åtalad för Hets mot folkgrupp och misshandel. Tingsrätten har dock förgäves försök delge honom åtalet. Nu återstår delgivning med hjälp av stämningsman. Linus Blomqvist är den som bokade gymnastiksalen i Vrena hösten 2017. Nyköpings kommun stoppade uthyrningen. Blomqvist är en av dem som reser runt och är med i aktioner i andra regioner. Två dagar före valet anhölls hans efter ett bråk vid NMR:s valtält i Ludvika. I mars gick han in och störde ett möte på Oppebyskolan där Socialdemokraterna hade en sammankomst.

 

 

 

 

Jimmy Thunlind, 50, Finspång

Arbetade under en tid som produktionschef på SKF mekan i Katrineholm. Hans arbetsgivare hade ingen aning om att han var organiserad nazist.

Thunlind är en av NMR:s frontpersoner och ägnar sig huvudsakligen åt att sprida propaganda. På NMR:s hemsida har han regelbundet skrivit långa krönikor om antisemitism, rasbiologi, antifeminism och hets mot homosexuella. 50-åringen deltar ibland i NMR:s gatumanifestationer, bland annat i Almedalen i fjol, men är oväsentligt brottsbelastad. 2010 var han politiskt aktiv i Moderaterna i Skåne, men tillhörde enligt stiftelsen Expo redan då vit makt-miljön.

Man, 31, Flen

31-åringen dömdes 2009 till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp i Södertälje. Han deltog 2013 i nazisternas led i Kärrtorp och dömdes för våldsamt upplopp till sex månaders fängelse. Sedan dess har 31-åringen vid tre tillfällen dömts för narkotikabrott, både för eget bruk och innehav av bland annat amfetamin och tramadol. Det är oklart hur aktiv 31-åringen i dag är inom den organiserade naziströrelsen.

Man, 27, Nyköping

27-årigen är dömd för bland annat misshandel, vapenbrott, dopningsbrott och hets mot folkgrupp. Han deltog i Kärrtorpskravallerna 2013. Både före och efter Kärrtorp har 27-åringen varit involverad i våldsamheter. I slutet av januari dömdes han till två månaders fängelse för att ha misshandlat en 65-årig man i samband med en aktion på Hötorget i Stockholm. Den äldre mannen ville inte ta emot flygblad och uttryckte sitt ogillande mot organisationen. Då han försökte få aktivisterna att sluta filma honom slogs han till marken och blev sparkad i huvudet av omringande NMR-aktivister.

Man, 21, Oxelösund

I maj ställs 21-årigen inför rätta i Nyköpings tingsrätt. Han är åtalad för Hets mot folkgrupp, vapenbrott, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd.

Han har ett trassligt förflutet. Socialnämnden i hans tidigare hemkommun begärde polishjälp för att hämta pojken när han var 17 år, då han uppvisat ett farligt, våldsamt och antisocialt beteende. Utredningarna visade att mamman totalt tappat greppet och pappan hade gett upp. Han flyttade till Nyköping för att börja skolan för några år sedan och kom i kontakt med nazistkretsen.

Man, 21, Nyköping

21-årigen, som är från Eskilstuna, är åtalad för två fall av Hets mot folkgrupp. Han har gjort nazisthälsning mitt på torget i Boden. 21-åringen är också åtalad för att publicerat en bild på sin offentliga profil på nätforumet VK. Den visar en ryggtavla med ett tatuerat hakkors. I september förra året dömdes han av Svea hovrätt för olaga hot. Det gällde en händelse i Stockholm då han var i sällskap med "nästeschefen" Niklas Yngwe. Niklas Yngwe dömdes samtidigt för misshandel efter att ha sprejat pepparsprej mot en i sällskapet.

Man, 23, Nyköping

Den 21 juni förra året gjorde polisen husrannsakan och tog 23-åringens jaktgevär och ammunition. Som skäl för beslutet angavs bland annat att han tidigare åkt fast för rattfylleri och narkotikasmuggling. I april 2018 omhändertogs han enligt lagen om berusade personer. Men framför allt framhölls hans medlemskap i NMR som skäl till att han inte fick behålla sina vapen.

Man, 20, Nyköping

20-åringen är dömd för brott mot knivlagen 2018. Han ertappades med en kniv i byxfickan då han visiterades av polis. Det var på nationaldagen och flera poliser bevakade en sammankomst på kulturhuset Magasinet. Det fanns farhågor att personer från NMR skulle komma och störa ordningen och en patrull träffade på 20-åringen och flera andra NMR-aktivister. Han var beväpnad med kniv. Han hävdade att han haft kniven för att tälja grillpinnar och glömt den fickan.

Man, 42, Nyköping

Har deltagit tillsammans med sin flickvän vid demonstrationer, syntes till exempel vid 1 majdemonstrationen i Ludvika förra året. Han har flera gånger agerat på egen hand, han har till exempel uppträtt hotfullt mot Nyckelskramlarna och gjort egna kampanjer då han satt upp klistermärken på strategiska platser. Oklart om han är med i NMR fortfarande. Han skriver dock kamprapporter på Nordfront.

Man, 28, Nyköping

Dömd för brott mot knivlagen. Visiterades på Östra Storgatan i Nyköping den 15 december. Polisen hittade en morakniv i hans jackficka. Vid förhöret på polisstationen vägrade han kommentera kniven. Var med då cirka 15 aktivister från nybildade "Näste 8" demonstrerade i Nyköping den 9 mars. Han hade dock inte den jacka som tydigt visar på medlemskap i NMR.

Man, 24, Mariefred

Dömd för brott mot knivlagen 2018. Åtalad för hets mot folkgrupp för att ha hissat en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna den 20 april 2017. Mannen greps och erkände att han hissat ner en EU-flagga men nekade till att ha haft kännedom om den flagga som hissades i dess ställe. Friades i tingsrätten.

 

Fotnot: Vi har sökt namngivna NMR-aktivister för kommentar. Niklas Yngwe, chef för Sörmland, hälsar att "judisk media ljuger" och hänvisar till rörelsens egna kanaler.

Simon Uggla

David Gagnert Dalgren

Ann-Katrin Drevfjäll

Henrik Wising

Kristina Levin

Jens Werner

Roger Sundberg

Andreas Lindhe