Röda korsets slottskafé på Gripsholm under Trettonhelgen är bara en av flera aktiviteter under året som engagerar föreningens medlemmar.

– Det är en en fin tradition som lockar många besökare till slottet och det brukar generera ett nettoöverskott på mellan 30­–50 tusen kronor varje gång, säger Staffan Andrén.

Han är inne på sitt andra år som ordförande och lyfter helst av allt fram medlemmarnas frivilligarbete.

Artikelbild

| Katarina Sandmark och Margareta Ågerup på second handbutiken Kupan i Mariefred.

– Vårt syfte är att våra olika verksamheter ska gå vinst och att dessa pengar sedan ska skickas vidare till Röda korsets internationella verksamhet.

Förra året skänkte lokalföreningen en halv miljon kronor till Röda korsets katastroffond.

– Att bli framröstad till en plats på Strängnäs resecentrum skulle innebära ett erkännande för allt arbete vi gör. Det skulle påminna om att vi fortfarande är relevanta och att vi behövs mer än någonsin, säger Katarina Sandmark som tillbringar många av veckans timmar på Kupan.

Föreningens intäkter kommer, förutom från direkta insamlingar, främst från Second handbutiken och kaféverksamheten på Mariefreds vårdcentral.

Artikelbild

| Katarina Sandmark och Margareta Ågerup har varit Röda korsmedlemmar i många år.

­– Kupan är ett väldigt bra koncept och butiken får ständigt in fina kvalitetsföremål som kan säljas vidare, säger Staffan Andrén och fortsätter:

– Men det är främst alla frivilliga krafter som gör det möjligt att nå så långt.

En utmaning på sikt är att engagera yngre krafter till föreningen.

– Vi har tillräckligt med medlemmar för att bemanna styrelsen och våra olika aktiviteter, men visst vore det bra om vi kunde attrahera fler yngre medlemmar, säger han.