Nu kommer snön – klass 1-varning i Sörmland

SMHI har utfÀrdat en klass 1-varning för snöfall i hela Sörmlands lÀn. Snön vÀntas komma under natten och kan komma att pÄverka trafiken.

Mellan 5 och 10 centimeter snö vÀntas falla under natten och morgondagen.

Mellan 5 och 10 centimeter snö vÀntas falla under natten och morgondagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sörmland2019-11-28 12:28

Efter att vi rapporterat om att november har varit en ovanligt solfattig mĂ„nad sĂ„ kan det nu vara dags för Ă„rets första rejĂ€la snöfall. SMHI har utfĂ€rdat en klass 1-varning för snöfall som gĂ€ller för hela Sörmlands lĂ€n. 

– Just nu Ă€r det ett lĂ„gtryck över södra Sverige och i nulĂ€get Ă€r det snöfall norr om Sörmland. Det hĂ€r lĂ„gtrycket kommer att passera österut mot Baltikum under torsdagen. NĂ€r det hĂ€r drar bort mot Baltikum sĂ„ sveper det ner kall luft norrifrĂ„n och dĂ„ kommer regnet vi har över oss övergĂ„ i snöfall, sĂ€ger Malva Lindborg, meteorolog pĂ„ SMHI.

Mellan 5 och 10 centimeter snö vÀntas falla under natten och morgondagen. Malva Lindborg sÀger att det vÀntas varmare luft under nÀsta vecka och att snön dÄ kan försvinna. Det Àr dock troligt att snön ligger kvar över helgen.

– Under lördag och söndag vĂ€ntas det bli soligt i Sörmland. Det vĂ€ntas ocksĂ„ vara kallt och möjlighet till nĂ„gon minusgrad sĂ„ det verkar som om vi kan fĂ„ vinterstĂ€mning till första advent pĂ„ söndag, sĂ€ger Malva Lindborg.

PÀr Aronsson, presskommunikatör pÄ Trafikverket, uppmanar trafikanter att följa vÀderleken via radio. Han pÄpekar Àven att det finns information om vÀglag och trafikstörningar pÄ Trafikverkets hemsida.

– Sen ska man se till att vara ute i extra god tid, hĂ„lla avstĂ„nd och anpassa hastigheten nĂ€r man Ă€r ute och kör. Det Ă€r ju ett ansvar Ă€ven hos trafikanter att vara medveten om att det Ă€r andra villkor om det kommer in snömĂ€ngder och Ă€r halka, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!