De fräcka bedrägeriförsöken där den som ringer äldre personer och utger sig för att vara barnbarn fortsätter. De senast drabbade är en Strängnäskvinna i 90-årsåldern samt en man från Gnesta. De blev båda uppringda under onsdagskvällen av en gråtande man som sagt att han är ett barnbarn. Han säger att han befinner sig i en akut krissituation och därför behöver den uppringdes kontokortsuppgifter.

– Vi misstänker att det rör sig om samma person. Bedragaren har förställt rösten, gråter och är väldigt uppriven. Och det är väldigt bråttom, han måste snabbt få tillgång till kontouppgifterna, säger Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen.

I de två aktuella fallen ska bedragaren inte lyckats få ut uppgifterna. Men mycket tyder på att han, och de personer han eventuellt samarbetar med, kommer att försöka igen.

– Vi vill därför mana till försiktighet om man får den här typen av samtal. Rådet vi ger är att aldrig lämna ut några uppgifter som är kopplade till bankkonton, bankkort eller din personliga identitet till okända personer över telefon.

Erik Terneborn har full förståelse för den utsatthet de som blir uppringda befinner sig i.

­– Det är en väldigt jobbig sits. Inte sällan hör de här äldre personerna lite dåligt och så är det någon som säger sig vara deras barnbarn som ringer och behöver hjälp.

Den här typen av bedrägerier har ökat kraftigt i antal den senaste tiden. Enligt polisen är det ofta kriminella nätverk som står bakom brotten.